MSB: Största brandrisken hittills i helgen

1:26 min

Det råder fortfarande extrem brandrisk i delar av landet. Till helgen väntas brandrisken vara större än någonsin innan i södra och mellersta Sverige.

– Vi har under en lång tid haft väldigt höga brandriskvärden i landet och inför helgen ser vi en fortsatt ökning till helt exceptionella nivåer i södra delen av landet, säger David Sundström, talesperson på MSB.

Under helgen väntas brandrisken i södra och mellersta Sverige att öka till några av de högsta värdena som någonsin uppmätts. 

Det väntas också bli starka vindar och det är en viktig orsak till att brandrisken är så stor, menar David Sundström.

– Det i kombination med väldigt torra marker och fortsatt höga temperaturer leder till att de här sakerna skjuter i höjden, säger han.

Vad ska allmänheten tänka på nu med brandrisken?

– Att vara försiktiga med allt som har med eld att göra, allt i från cigarettfimpar till hur man parkerar sina bilar så man inte ställer bilar som har åkt länge och är varma på högt gräs.

– Och sen självklart att man håller sig informerad om och följer de beslut om eldningsförbud som finns hos kommuner och länsstyrelser, eftersom även små händelser kan få väldigt stora konsekvenser, säger David Sundström på MSB.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista