Läkare kritiserar Apotekets hälsocoacher

I måndags började Apoteket med personliga hälsocoacher. På 150 av landets 900 apotek kan man nu få rådgivning om läkemedel och hjälp att testa sitt blodtryck. Man hoppas att satsningen ska ge bättre kunskaper om läkemedel. Men läkarna är kritiska till satsningen.

– Det är en skärm som man får kliva in bakom, med en liten stol och ett bord, så mäter vi blodtrycket, säger Ylva Skeppström, en av Apotekets nya hälsocoacher.

I ett avskärmat utrymme på apoteket CW Scheele i Stockholm ska hon hjälpa kunderna med råd om läkemedelanvändning och om hur man själv kan minska risken för hjärt- och kärlsjukdomar.

”Vi ska inte bara sälja läkemedel”
Apotekets marknadsdirektör Eva Fernvall hoppas att hälsocoacherna ska öka kundernas förståelse för hur olika läkemedel fungerar.

– Vi har ett stort ansvar att förbättra läkemedelsanvändningen. Vi måste hitta fler sätt att skapa bra relationer med människor som använder läkemedel och inte bara sälja läkemedel.

Men på Svenska läkarförbundet är man kritisk till Apotekets satsning. Hälsocoacherna kan göra mer skada än nytta, säger förbundsordförande Eva Nilsson-Bågenholm.

Hon tror att de nya tjänsterna mest är ett sätt för Apoteket att locka till sig fler kunder.

– Jag tror att Apoteket är lite rädda för att mista monopolet och gör nu allt för att profilera sig. Det som är anmärkningsvärt är att man gör det som ett statligt bolag, för våra skattepengar. Det här gagnar inte folkhälsan. Jag tycker det är viktigt att man gör det man är bra på. Apoteket är bra på att sälja läkemedel, men de är inte bra på att mäta blodtryck.

”Tragiskt att de säger så”
Men Eva Fernvall på Apoteket tillbakavisar kritiken. Hon tror att hälsocoacherna bara är ett första steg mot en ny hälsovård. Vårdcentralerna har inte längre tid med rådgivning, och i framtiden måste patienterna kunna få hjälp från andra håll, tror hon.

Eva Nilsson-Bågenholm på Läkarförbundet är inte övertygad.

– Det är tragiskt att de säger på det viset. Då tycker jag att man hellre borde ta de pengar som nu satsas på Apoteket och istället bygga ut primärvården. Vi behöver en bättre primärvård, med ökad tillgänglighet så att patienten kan få komma dit, säger Eva Nilsson-Bågenholm på Läkarförbundet.

Andreas Hedberg
andreas.hedberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".