Tuffa krav på Turkiet inför förhandlingarna med EU

På måndag inleder EU medlemsförhandlingar med Turkiet. Men de som är motståndare till att Turkiet blir medlem av EU försöker in i det sista att få in reservationer och skärpta krav på Turkiet i underlaget för förhandlingarna.

Det är framför allt Österrike som hårdnackat kräver att EU ska hålla dörren öppen för att förhandlingarna med Turkiet inte nödvändigtvis behöver leda till medlemskap i EU utan bara till ett lösare samarbetsavtal.

Österrikarna är helt isolerade i den frågan men de kan inte köras över, förhandlingsunderlaget till Turkietförhandlingarna måste godkännas enhälligt.

Förhandlingar också med Kroatien
Det som kan få Österrike att släppa sitt krav är att EU beslutar att starta medlemsförhandlingarna med Kroatien samma dag som med Turkiet, det vill säga nu på måndag.

De förhandlingarna sköts ju upp i våras när den misstänkte kroatiske krigsförbrytaren Ante Gotovina inte inställde sig vid krigsförbrytartribunalen i Haag trots upprepade påstötningar.

På fredag reser tribunalens åklagare Carla del Ponte till Kroatiens huvudstad Zagreb för att diskutera saken.

Kan få grönt ljus
Om hennes besök blir framgångsrikt är det alltså tänkbart att kroaterna får grönt ljus att börja förhandla samtidigt som turkarna.

Det ser alltså ut som om förhandlingarna med Turkiet kommer att börja på måndag, men Cypern och Frankrike kräver att turkarna då i tuffa ordalag ska upplysas om vad som krävs av dem, till exempel att de inte kommer att slippa undan att formellt erkänna Cypern.

Kerstin Brostrand, Strasbourg
kerstin.brostrand@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".