Hårdare receptregler för läkare

Det kommer att bli hårdare regler för läkare som ska skriva ut narkotikaklassade mediciner. Varje recept ska märkas med läkarens personliga kod, utan den får patienten inte ut läkemedlet.
–På det här sättet blir lättare att upptäcka läkare som är alltför generösa med narkotikaförskrivning, säger Cecilia Bernsten på socialstyrelsens läkemedelsenhet. –Dagens system är inte bra ur patientsäkerhetssynpunkt. Ju längre tid det tar att stoppa en läkare som är akktför generös med att skriva ut narkotikaklassade mediciner, desto fler patienter hinner ramla in i ett beroende, säger Cecilia Bernsten. Kravet att läkarna ska märka recepten med en persolig kod är nu klubbat genom ett riksdagsbeslut. Någon kritik mot det finns inte från läkarförbundet, det säger förbundets vice ordförande Eva Nilsson Bångenholm. Men förändringen löser inte det stora problemet att vissa patienter blir beroende av narkotikaklassade läkemedel. –Det finns patienter som går runt till flera doktorer och på det viset får mer än de borde ha. Då hjälper inte den här förändringen, säger Eva Nilsson Bångenholm.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".