Genrebild ungdomshem
Arkivbild. Foto: Jessica Gow / TT och Maja Suslin / TT.

Anställd vid Sis-hem åtalas för sexuellt utnyttjande

2:04 min

En man i 50-årsåldern som var anställd vid ett statligt ungdomshem i Västsverige, åtalas misstänkt för flera fall av sexuellt utnyttande av person i beroendeställning och sexuella ofredanden.

Bland annat mot en då 17-årig tjej i tvångsvård, som Ekot träffat, och som vi kallar för Erika.

– Det händer så mycket sjukt där som man inte tror ska kunna hända. Vi som hamnar där är ändå tjejer och flickor som blivit utsatta och mår dåligt redan när vi kommer dit. Och så kommer man dit och så är allting mycket värre dit man kommer, säger Erika.

Den då anställde mannen var Erikas kontaktperson på Statens institutionsstyrelse. Enligt åtalet har han flera gånger tvingat henne till sexuella handlingar, och enligt Erika har mannen flera gånger även hotat henne.

– Han gjorde det klart för mig att det var han som var i maktposition. "Jag kan ringa till din socialsekreterare och säga att du inte sköter dig", "jag kan göra så att du hamnar i isoleringen".

– Det är ju han som är i maktpositionen. Jag får ju inget förtroende, man blir ju stämplad som ett problembarn, säger hon.

Erika berättar att det ofta står ord mot ord, och att hon var rädd att ingen skulle tro henne. Så hon bestämde sig för att själv samla bevismaterial, genom att spara mannens utlösning på olika tamponger och i burkar.

– Då spottade jag ut hans sperma i bh:n. Jag berättade det för en tjej att jag sparat det. Hon tyckte jag skulle ta tamponger och suga upp hans sperma. Så jag gjorde det, och det blev fler gånger, säger Erika.

Utöver Erika ska mannen i 50-årsåldern enligt åtalet även ha sexuellt ofredat en annan målsägande, som då var i 16-årsåldern.

Mannen arbetar inte längre kvar på hemmet, och enligt hans advokat nekar han till brott.

Under morgonen har Ekot även rapporterat om flera fall av sexuella relationer på ett statligt ungdomshem i norra Sverige.

Ett av fallen på det hemmet var känt av Sis-hemmets ledning under en lång tid, men de agerade först när en privatperson hittade sexuella bilder på en anställd man och en tjej i tvångsvård, som då kontaktade polisen.

I ett reportage i Studio Ett i eftermiddag hör du mer om detta.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista