Två båtar från Sjöräddningssällskapet åker i vattnet och det yr vatten runt båtarna.
Foto: Mats Ryde/Sjöräddningssällskapet

Rekordmånga sjöräddningar i sommar

1:22 min

Det har varit rekordmånga fall av sjöräddning i sommar i Sverige. Från maj till juli har det var drygt 650 sjöräddningar och det är den högsta siffran sedan 2000 då Sjöfartsverkets mätningar börjar.

Frivilligorganisationen Sjöräddningssällskapet hjälper till vid de flesta av räddningarna och vd:n Cia Sjöstedt säger att organisationen har märkt av ökningen i sommar. 

– Sommaren har varit relativ hektisk. Vi känner av den totala ökningen, som vi nog alla kan se som har varit längs kusterna och i de stora insjöarna i Sverige. Många människor har dragit sig till vattnet, säger hon till Ekot.

Vid havet utanför Göteborg blåser det lite lätt och flera båtar i olika storlekar åker förbi, både segelbåtar och motorbåtar.

Sjöfartsverket tror att det är det varma och soliga vädret som har bidragit till att det har varit rekordmånga fall av sjöräddning under maj till juli i år på statligt vatten. Det är bland annat är de stora sjöarna och havet.

Mattias Hyllert, direktör sjö- och flygräddning på Sjöfartsverket, säger att den absolut vanligaste räddningen är det som klassas som maskin- och propellerhaveri eller grundstötning.

– Men vi ser ovanligt många fall av båtbränder och drunkningstillbud. Det skulle kunna vara relaterat till väderläget, säger han till Ekot.

Under maj till juli var det 651 fall av sjöräddning och det är tre fall fler än det tidigare toppåret 2007.

Det är också 44 fall fler än samma period i fjol och det har nu varit en ökning flera år i rad.

Mattias Hyllert på Sjöfartsverket tycker att Sverige har en bra sjöräddning.

– Har man med sig mobil, på sig flytväst och inte är själv så har man väldigt goda förutsättningar att klara sig.

Cia Sjöstedt, på frivilligorganisationen Sjöräddningssällskapet, håller med om det, men säger att de behöver fler frivilliga som kan hjälpa till.

– Vi behöver bli flera på de flesta ställena runt om i Sverige, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".