Dyr tandvård trots högkostnadsskydd

Det högkostnadstak som införs inom tandvården för alla över 65 år från och med den första juli får kritik från Socialstyrelsen, som anser att skyddet inte är anpassat för de som har det dåligt ställt. Taket innebär att patienten inte behöver betala mer än 7.700 kronor inom ett år för proteser, stift-tänder och bryggor. Däremot ingår inte själva materialet i högkostnadsskyddet.
Högkostnadsskyddet införs för de över 65 år och innebär alltså att patienten under en 12-månaders period inte behöver betala mer än 7 700 kronor för proteser, bryggor och stift-tänder. Den faktiska kostnaden kan dock bli större än så eftersom materialet inte ingår. Regeringen tänker lägga ett förslag om ett sådant här högkostnadsskydd för alla, men just nu finns det ingen ekonomi för det. Kostnader ändå på tiotusentals kronor Hans Sundberg, medicinalråd på Socialstyrelsen, tycker därför inte att förändringarna är anpassat för de äldre som har det dåligt ställt ekonomiskt. - Många kommer uppfatta det som ett hån eftersom man ändå kommer upp i kostnander på 10 000 - 12 000 kronor, säger Hans Sundberg. Fler och fler väljer bort tandvård I takt med att priserna hos tandläkaren har ökat dramatiskt de senaste fyra åren så tvingas utsatta grupper i allt större utsträckning välja bort vården av tänderna, tvärtemot regeringens mål om en bättre tandvård för alla. Ett ingrepp hos tandläkarn kan innebära kostnader på tiotusentals kronor. Tandvården är en fråga som socialdemokraterna länge sagt sig vurma för. Tänderna en klassfråga trots löften av (s) I boken ''Den som är satt i skuld är inte fri'' från -97 skriver statsminister Göran Persson: Jag är fast besluten att se till att vi aldrig kommer tillbaka till ett samhälle där tändernas status blir ett klassmärke igen. Men Marianne Westerlund som är klinikchef på Folktandvården i Högdalen säger att det idag går att se vilken socialgrupp patienterna tillhör: –Som tandläkare ser man det tydligt. Val av material, val av terapier, det skiljer från person till person, säger Marianne Westerlund. Priserna höjts med 40 procent 1999 infördes en ny tandvårdförsäkring som ledde till att patienten i mycket större utsträckning själv står för kostnaderna. Detta plus att priserna sedan dess gått upp med 40 procent gör att många inte har råd. Ett okomplicerat akut besök som en inflammerad tand kostar omkring 500 kronor, vilket är dubbelt så dyrt som ett akutbeslök på ett sjukhus kostar. Sammanställning från Socialstyrelsen En sammanställning från Socialsstylesen över skillnaderna i tandhälsa visar att det finns ett klart samband mellan att de som tjänar minst går mer sällan till tandläkarn och i mycket högre grad låter bli att gå även om de har besvär. Hans Sundberg som är medicinalråd på Socialsstyrelsen tycker inte att dagens tandvårdsförsäkring är värd namnet: –Det är egentligen fel ord att kalla det en försäkring. Det är ju bara ett bidrag som i många fall bara är ett mycket litet bidrag till den kostnad du har som enskild när du går till tandläkaren. Det behövs mycket mer pengar för att inte egenavgifterna så ska vara så höga som de är idag, säger Hans Sundberg.
Mari Forsblad, inrikespolitisk reporter på Ekot
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".