Staffan Laestadius, professor KTH
Staffan Laestadius, professor vid KTH Foto: Marie-Louise Kristola/Sveriges Radio

KTH-expert om klimatförslagen: "Visionslösa"

1:57 min

Professor emeritus Staffan Laestadius vid KTH i Stockholm säger att partiernas klimatförslag är otillräckliga.

Staffan Laestadius, som  är professor emeritus i Industriell utveckling vid KTH i Stockholm, har skrivit en bok om klimatomställning. Han har kritiserat att klimatfrågan fick så litet utrymme i Almedalen tidigare i sommar.

Nu välkomnar han klimatdiskussionen, men tycker att den kommer för sent, och att partiledarna inte tar de stora omställningsfrågorna på allvar.

Liberalernas ambition att lösa klimatproblemen på EU-nivå räcker inte enligt Staffan Laestadius:

– Oberoende om man vill driva på EU eller inte, så är det centrala att Sverige måste gå före och driva på. Att hänvisa till EU innebär egentligen ett argument för att man inte gör någonting.

Däremot anser han att Liberalernas nej till sänkt dieselskatt är bra.

– Man kan naturligtvis inte sänka dieselskatten i ett läge, när klimatförändringar kommer av fossilbränsleanvändning. Det finns andra sätt att stödja jordbruket på.

Staffan Laestadius tycker också Socialdemokraterna gör rätt i att bygga vidare på reduktionsplikten, som gradvis tvingar fram högre andel av förnybara drivmedel till bilar. Att slopa reseavdragen är också ett steg åt rätt håll, anser han:

– Det finns en rädsla att landsbygdsbefolkningen ska missgynnas, men det finns statistik som visar att landsbygdsbefolkningen borde inte missgynnas av att man kraftigt förändrar reseavdragen.

Sju av åtta riksdagspartier har ju ändå enats om en klimatlag?

– Om de tog sin egen klimatlag på allvar, så borde reduktionen av koldioxidutsläpp i Sverige ligga på i storleksordningen sju procent om året under det här decenniet och fortsätta så, säger Staffan Laestadius.

– Man skulle inte skjuta det på framtiden, det skulle vara sju procent i år och nästa år, och så vidare. Nu är det inte i närheten av det. Vi ökar vår fossilbränsleanvändning, och i den mån det är en liten sänkning av koldioxidutsläppen, så är det marginellt, säger Staffan Laestadius.  

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista