Tuolpagorni vid Kebnekaise i bakgrunden.
Tuolpagorni vid Kebnekaise i bakgrunden. Foto: Lars Pehrson / SvD / TT

Toppskifte oroar bergsguide – nordtoppen mer svåråtkomlig

1:35 min

Efter den rekordvarma sommaren har glaciären på Kebnekaises sydtopp smält och tappat sin första plats till nordtoppen. Men det oroar fjällräddaren och bergsguiden Anders Bergwall, som tror att toppskiftet kan leda till fler allvarliga olyckor.

– Naturligtvis vill alla upp på den högsta toppen, man vill inte gå på näst högsta toppen. Så jag tror vi kommer få många som kommer ge sig på och gå över utan utrusning och chansa. Man kanske inte ser farorna heller riktigt, hur farliga dom egentligen är, säger Anders Bergwall.

Och farorna är stora då nordtoppen är betydligt mer svåråtkomlig och det krävs en kamvandring på 700 meter med branta stup för att nå toppen.

– Det är många som stukar fötter och vrider knät, vilket inte är så konstigt. En del sätter sig i knipa för att de har för dåliga kläder. Men om man går över från nordtoppen till sydtoppen och ramlar så är det inte ett stukat knä utan då är det stor risk att man förolyckas. Det ska vara änglavakt om det skulle sluta bra, men det har jag svårt att föreställa mig till och med.

Varje år uppskattas runt 10 tusen människor bestiga Kebnekaise. Redan nu har Anders Bergwall och Svenska turistföreningen fått en del frågor om att ta sig upp till nordtoppen, och förfrågningarna väntas öka.

– Ska man ge sig på nordtoppen måste man analysera om man har kompetensen och förmågan att på ett säkert sätt ge sig på en sån här terräng som är ganska teknisk. Har man inte det ska man ha en guide som hjälper en.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".