Monica Bergström, polisens presstalesperson, polisregion Öst
1 av 3
Monica Bergström, polisens presstalesperson, polisregion Öst. Foto: Sveriges Radio/TT
Jonny Ståhl, yrkesfiskare
2 av 3
Jonny Ståhl, yrkesfiskare. Foto: Johan Gustafsson/Sveriges Radio
Elisabeth Nilsson, landshövding Östergötland
3 av 3
Elisabeth Nilsson, landshövding Östergötland Foto: Johan Gustafsson/Sveriges Radio

Myndigheter går ihop – vill stoppa tjuvfiske av kräftor

1:57 min

På fredag kväll inleds kräftfiskesäsongen ordentligt på Vättern när allmänheten får möjligheten att fiska kräftor under en begränsad period.

Men den senaste tiden har tjuvfisket efter kräftor i sjön ökat och situationen har blivit ohållbar.

Därför går nu flera myndigheter, däribland polisen och Skatteverket, samman för att få stopp på tjuvfisket av kräftor i Vättern.

– Bakgrunden är att det är ett problem med tjuvfiske i Vättern, och det är ett problem som vi har sett har eskalerat de senaste två åren. Vi har fått fler rapporter om att det förekommer tjuvfiske, säger Monica Bergström, presstalesperson på polisen i region Öst.

Att kalla de nykokta kräftorna för Vätterns röda guld är ingen större överdrift. För de 18 licensierade yrkesfiskarna i Vättern står kräftorna för 90 procent av inkomsten. I butik kostar Vätternkräftorna cirka 350 kronor per kilo. Och att det finns pengar att tjäna lockar också till sig tjuvfiskare.

Yrkesfiskaren Jonny Ståhl, från Heda i Ödeshögs kommun, säger att det är viktigt att något görs åt tjuvfisket nu.

– I Vadstena, Motala, Askersund och i Karlsborgområdet har det varit ganska omfattande tillfällen när yrkesfisket har fått sina redskap tömda på kräftor.

Länsstyrelserna i Jönköping och Östergötland, sjöpolisen i polisregion väst, polisen i polisregion öst och Skatteverket gör nu en gemensam satsning för att få stopp på det ökade tjuvfisket i Vättern. Det kommer bland annat att bli fler kontroller både till sjöss och på land.

Elisabeth Nilsson, landshövding i Östergötland, hoppas att satsningen ska få bukt med problemen.

– Det här hoppas jag ska vara en tydlig signal till dem som tjuvfiskar. Och att de som är yrkesfiskare ska kunna bedriva sitt fiske på ett lagligt vis och kunna fortsätta att försörja sig.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista