Oljespill allt attraktivare

När oljepriserna stiger, så skjuter också priserna på spilloljor i hödjen. För branschen som samlar in dem innebär det en allt hårdare kamp om att få tag på den skitiga oljan. Ekot följde med chauffören Tony Larsson som kör för återvinningsföretaget Reci Industri.


Priserna på råoljemarknaden följs idag noga på världens finansmarknader. Effekterna av de höga oljepriserna kan vi också se varje gång vi tankar bilen. Men en marknad betydligt färre håller koll på är den för förbrukad olja som samlas upp, renas och säljs vidare.


Marknadsledaren i Sverige heter Reci Industri. I dag är det en större passagerarfärja som vill bli av med den förbrukade oljan. Chauffören Tony Larsson sköter överpumpningen.

Konkurrensen om spilloljan har hårdnat betydligt, allt som följd av de stigande priserna på så kallad jungfrulig olja.
Klas Dagertun, är områdeschef på Ragn Sells i Luleå, näst störst på marknaden för spilloljor i Sverige.
Omkring 100.000 kubikmeter samlas upp varje år i Sverige, enligt uppskattningar. Den hämtas från bensinmackar, båtar och verkstäder. Köparna är bland annat cement och kalkindustrin som eldar med den. Det är billigt, omkring en tredjedel av priset jämfört med jungfrulig olja.


En del av oljan återvänds faktiskt också och blir ny smörj- och motorolja. Efter att han renat oljan i sina anläggningar säljer Ragn Sells en del vidare till en tysk tillverkare av smörj och motorolja. Men vad den tillverkaren heter håller man hemligt.


Vem tjänar då på de stigande spilloljepriserna? Ja, den största vinnaren enligt Ragn sells är verkstäder och dylikt som får betala allt mindre för att bli av med sin restprodukt som återvinningsföretagen nu börjat kriga om.

 Magnus Thorén 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".