död pigg
Död spigg har bland annat hittats i Stockholms skärgård och Mälaren. Foto: Peter Weyde/TT

Fiskdöd i stora delar av landet

1:21 min

Sommarens värmebölja skapar inte bara problem för oss människor utan även för landets fiskar. De höga temperaturerna har orsakat fiskdöd på flera olika platser i landet.

Mikael Svensson, fiskspecialist på Sveriges lantbruksuniversitet (SLU), säger att rapporterna om fiskdöd kommit in från flera håll.

–  Jag har hört det från Höga kusten, Stockholms skärgård, Mälaren, små sjöar i sydvästra Småland och Mörrumsån så det verkar vara spritt över hela landet, säger Mikael Svensson.

De höga vattentemperaturerna som tros ligga bakom fiskdöden påverkar fiskarna på flera sätt. Syrenivån i vattnet sjunker vilken kan orsaka syrebrist. Samtidigt kan de växelvarma fiskarna inte reglera kroppstemperaturen när vattenvärmen ökar. Det skapar en stor ansträngning för fisken

– Det är som att leva i en konstant feber som man inte kan rymma undan, säger Mikael Svensson.

Värmen ökar också risken för sjukdomar.

–  Eftersom fisken generellt sätt är rejält ansträngd av den höga temperaturen så ökar risken för olika svampinfektioner.

Mikael Svensson säger att han fått raporter om död spigg, nors och lax. Både sjöar, åar och skärgårdar är drabbade.

– Den geografiska spridningen är nog unik, jag har inte upplevt  något liknande, inte inom mannaminne, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".