USA:s president Trump och Rysslands president Putin möttes i Helsingfors den 16 juli.
USA:s president Trump och Rysslands president Putin möttes i Helsingfors den 16 juli. Foto: Pablo Martinez Monsivais/TT

Uppgifter: Trump och Putin talade om kärnvapen

2:15 min

Ända sedan presidenterna Trump och Putin möttes i Helsingfors har det varit oklart vad de egentligen talade om på sitt möte på tu man hand.

Men nu säger sig nyhetssajten Politico ha kommit över Putins skriftliga agenda inför mötet.

Trump och Putin satt ner och samtalade i lite mer än två timmar och de enda som var närvarande utöver dem var två tolkar. Fortfarande tre veckor senare är det mest gissningar om vad de pratade om.

USA:s högsta underrättelsechef sa häromdagen till exempel att han inte hade fått någon redogörelse för vad som avhandlades och en del demokratiska kongressledamöter har till och med övervägt att den amerikanska tolken ska tvingas framträda och berätta om allt som sas.

De mer konspirativa spekulationerna har gått ut på att Trump sålde ut amerikanska och europeiska intressen till Putin.

Men nu har den amerikanska nyhetssajten Politico kommit över, vad de säger är, det skriftliga förslag som Putin hade med sig in till samtalen som sin agenda – och det gäller mycket mer traditionella ämnen.

Enligt dokumentet ska Putin bland annat ha föreslagit att det nedrustningsavtal när det gäller kärnvapen som går ut 2021 ska förlängas i ytterligare fem år. En annan punkt är att Ryssland och USA ska verka för att förbjuda utplacering av vapen i rymden, inte bara som nu kärnvapen.

Och, ytterligare, att se till att de militära insatser och övningar som genomförs i Europa inte leder till farliga incidenter. Sådana har rapporterats, inte minst från Östersjöområdet.

Vita huset har varken förnekat eller bekräftat äktheten i det här dokumentet som innehåller andra förslag av liknande karaktär.

Även om det var det som Putin hade med sig så hindrar det förstås inte att en rad andra och mycket känsligare frågor också togs upp. Men att döma av Politicos rapport så var mötet mellan Trump och Putin mindre sensationellt och mer i linje med hur möten mellan amerikanska och sovjetiska och ryska ledare brukar se ut.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista