Bostadsrätter Stockholm
Foto: Tomas Oneborg/TT

Bostadsrättsföreningar kan ha olagliga stadgar

1:58 min

Mer än hälften av alla bostadsrättsföreningar kan ha stadgar som bryter mot lagen. Det visar siffror som Bolagsverket tagit fram åt Ekot.
Att inte följa lagen kan bli dyrt för föreningarna.

– Det är klart att det finns en risk att man gör fel, att man tittar i sina stadgar och inte i lagen, säger Pernilla Nylén är verksjurist vid Bolagsverket. 

– Det kan bli svårt för medlemmarna att veta vad som gäller när stadgarna säger en sak och lagen en annan.

Sedan lagen om ekonomiska föreningar gjordes om för två år sedan har det blivit nödvändigt för de flesta av landets bostadsrättsföreningar att ändra sina stadgar. Bland annat ändrades bestämmelserna kring när kallelser till föreningsstämmor ska gå ut, något som kan vara avgörande för om stämmobeslut är giltiga.

Den sista juni i år gick tidsfristen ut för bostadsrättsföreningarna att ta fram nya stadgar som följer den nya lagstiftningen. Exakt hur många bostadsrättsföreningar som nu har regelverk som bryter mot lagen finns det ingen statistik över.

Men ändringar av stadgar gäller inte förrän de godkänts av Bolagsverket
och sedan lagen trädde i kraft i juli 2016 har bara 14 000 ändringar anmälts till myndigheten.

Det betyder att mer än 18 000 av landets drygt 32 000 bostadsrättsföreningar inte har ändrat sina stadgar sedan lagändringen.

Att ha stadgar som bryter mot lagen leder inte till något straff eller vite, men det kan få ekonomiska följder om felaktigheterna leder till en tvist.

Ulrika Blomqvist är vd för organisationen Bostadsrätterna, som uppmanat sina medlemsföreningar att ändra stadgarna i enlighet med lagstiftningen.

- Det är ju alltid onödigt att dra på sig saker och ting som kan leda till att det blir konflikter och framförallt rättsliga tvister. Det tar rätt så mycket resurser i anspråk, både för föreningen med också för den enskilda medlemmen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".