Storm västkusten
Storm västkusten Foto: Björn Larsson Rosvall / TT

SMHI varnar för storm på västkusten

0:55 min

Varningen gäller för Skagerack, Bohuslän och Göteborg. Ett lågtryck drar in under fredagen och medför stormvindar över Skagerack och stormbyar över kusten i Bohuslän, enligt SMHI.

– Det är i samband med ett lågtryck som rör sig upp över Skandinavien nu på fredag. Det är klass 2-varning för storm på Skagerack och en klass 2-varning för stormbyar i Bohuslän, det gäller framförallt kusten, säger Jon Jörpeland, meteorolog på SMHI. 

Jon Jörpeland fortsätter med att gå igenom vad dessa varningar grundar sig i och vad de innebär. I och med dessa finns det risk för skador på byggnader med risk för kringflygande föremål, risk också för större skador på skog, störningar i trafik samt el- och teleförsörjning.

– Klass 2-varning för storm är att medelvinden är minst 25 meter per sekund. Det är framförallt ut över farvatten som vi har sådana. Över land så har vi stormbyar, en klass 2-varning handlar då om att vindbyarna ska uppgå till minst 25 meter per sekund.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".