Socialdemokraterna kräver integrerad vård

2:17 min

I Skottland har sjukvård och äldreomsorg gått ihop under samma tak för att minska kostnader och höja kvalitén. Regeringen vill nu att svenska kommuner och landsting går samma väg mot integrerad vård, annars väntar tvingande lagstiftning, enligt socialminister Annika Strandhäll.

– Skottland är ett spännande exempel. Den här förändringen måste till, det är inte så att den äldre ska behöva navigera med karta och kompass i det här, utan vården ska samlas kring den äldre, säger socialminister Annika Strandhäll.

Så du utesluter inte en tvingande lagstiftning om inte det här sker på frivillig väg under de kommande åren?

– Nej jag förutsätter att det kommer att börja ske på frivillig väg, men lämnar inte det utanför, svarar Annika Strandhäll.

I Skottland har den integrerade vårdreformen för två år sedan, med gemensam budget och styre för vård och omsorg, lett till en minskning av antalet dagar äldre patienter tvingas ligga kvar på sjukhus efter att de färdigbehandlats för att äldreomsorgen inte är redo att ta över, säger äldrevårdschefen Joanna Macdonald i Inverness.

På skotska höglandet har antalet sjukhusdagar i onödan minskat med 25 procent på ett år, enligt Joanna Macdonald. För hela Skottland är siffran fem procent.

I Sverige har Norrtälje på frivillig väg genomfört en liknande integrering av landstingsvård och kommunal omsorg som Skottland. Det har minskat vårdköer och gett ett mer sömlöst omhändertagande av sjuka och behövande. Socialdemokraterna kräver att resten av Sverige nu följer efter, annars väntar lagstiftning.

Men doktor Nick Goodwin chef för International Foundation for Integrated Care varnar för tvingande lagar.

– Det finns avskräckande exempel (till exempel England) där man slagit sönder välfungerande vårdverksamheter med påtvingad integrering, säger Nick Goodwin på IFIC.