Polarskeppet Maud
1 av 4
Maud bogseras från Kanada där hon låg sjunken i 85 år. Foto: Truls A. Antonsen/NRK
Polarskeppet Maud
2 av 4
Roald Amundsens polarskepp Maud är hemma i Norge igen efter 100 år. Foto: Maud Sissel Rikheim/NRK
Jan Wanggaard projektledare för Maudprojektet
3 av 4
Jan Wanggaard projektledare för räddningsaktionen av polarskeppet Maud. Foto: Truls Antonsen/NRK
En bild svartvit bild av polarskeppet Maud som hon såg ut innan hon sjönk år 1930.
4 av 4
Skeppet Maud som hon såg ut innan hon sjönk år 1930. Foto: AP

Amundsens polarskepp Maud hemma efter 100 år

2:03 min

Den norske polarforskaren Roald Amundsens legendariska skepp Maud är nu tillbaka i Norge efter flera års arbete med att bärga och skeppa hem henne från Kanada.

Det är en ovanlig syn människor längs den norska kusten kan komma att se de kommande två veckorna då Roald Amundsens skepp Maud långsamt bogseras på en pråm ner till Vollen i Oslofjorden där hon byggdes 1917. Tidens tand har naturligtvis tärt på henne men träet i skrovet är, enligt hennes räddare, fortfarande friskt.

Efter att Roald Amundsen och hans fyra medresenärer blev först med att nå Sydpolen 1911 växte en ny dröm hos den 39-årige polarforskaren om att placera den norska flaggan också på Nordpolen.

För att kunna förverkliga den drömmen och för att bedriva forskning i norra ishavet konstruerades tremastaren Maud som skulle klara gång i is så nära Nordpolen som möjligt.

År 1918 seglade Maud iväg från Kristiania, som Oslo hette på den tiden, med kurs mot norra ishavet.

Men expeditionen gick inte som planerat och sju år senare gick Amundsen i konkurs. Maud såldes på auktion till Hudson Bay-kompaniet i Kanada där hon bland annat användes som radiostation.

1930 sjönk Maud i grunt vatten vid Cambridge Bay, där hon legat sedan dess tätt intill land.

85 år senare inleddes arbetet med att bärga vraket. Jan Wanggaard som är projektledare för bärgningen av Maud säger till norska NRK att det här är en upprättelse för Roald Amundsen, som i slutet av sitt liv fick en hel del kritik för sina expeditioner.

– Maud är på många sätt Amundsen. Han försvann och nu kommer han hem. Detta är en upprättelse för det som skedde i slutet av hans liv och jag hoppas att det norska folket också kan omfamna den upplevelsen, säger Jan Wanggaard.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista