Saudiskt ledda styrkor bakom attacken i Jemen

1:27 min

Efter den dödliga attacken i morse i Jemen mot en buss med barn har de saudiskt ledda styrkorna sagt sig ligga bakom flygräden.

En skadad och förtvivlad pojke med skolryggsäck lyfts ur bussen, visar tv-bilder från Reuters. Han förs in till sjukhuset och personalen tvättar hans sår. Sjukhuset som Röda Korset är med och driver har tagit emot skadade och dödade. Siffrorna är osäkra och skiftar men enligt organisationen handlar det om flera tiotals offer. De flesta är barn yngre än tio år.

Internationella Röda Korskommittén kritiserar hur civila används som mål i strid med internationell rätt och kräver ett slut på våldet i det krigshärjade Jemen. Lokala medier i området som är ett fäste för huthirebeller har uppgett att saudiskt ledda styrkor slog till med flygräder mot bussen med barnen och en marknad som besöktes av många människor.

I eftermiddag kom en bekräftelse från en talesperson från de saudiska styrkorna som beskriver attacken som en legitim militär insats och ett svar på en robotattack mot ett saudiskt område i onsdags.

Det råder kaos med olika stridande grupper i landet och misslyckade fredsförsök. Kriget har dödat fler än tiotusen människor sedan 2015, enligt FN. De råder en stor humanitär katastrof i landet i spåret av konflikten. I september är det meningen att nya samtal ska äga rum för att försöka få ett slut på kriget.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista