Polisen
Foto: TT.

Polisen: Skjuter flera skott tills man får effekt

2:42 min

Den uppmärksammade dödsskjutningen av en man med Downs syndrom i Stockholm har väckt många frågor om polisens arbete. Polisen Viktor Adolphson har jobbat många år i Stockholm. Han har befunnit sig i många farliga situationer och säger att när det är ett riktigt hotfullt läge hinner man inte sikta mot benen.

– Om någon står tio meter ifrån och håller en kniv i handen, vägrar släppa den, ja då skjuter man mot benen. Man gör det när man kan. När det är ett farligt vapen inblandat, då måste man skjuta för att få effekt och då om man stå och prickskjuta i en situation man har stark stress och det är mörkt och man rör sig, det är inte realistiskt, säger Viktor Adolphson.

Han fortsätter:

– Vi skjuter mot det som kallas för a-zon och det är alltså torson man siktar på. Där är det störst chans att man träffar även om man är stressad och det är en rörig situation.

Viktor Adolphson har vid flera tillfällen hamnat i hotfulla och svåra situationer i jobbet. Här förklarar han varför poliser skjuter flera skott mot en person.

– Vi missar tillräckligt ändå, därför att det blir stressade situationer. Snabba situationer och det är inte så att man prickskjuter med ett skott och får träff direkt, utan man måste skjuta fler och man är så stressad, personen rör sig och man själv rör sig då skjuter man flera skott tills man fått en effekt.

Peter Fredriksson, polislärare i vapen och taktik vid polisutbildningen i Växjö, beskriver att det är en tuffare arbetsmiljö för poliserna idag. Han berättar också om svårigheterna att se skillnad mellan ett riktigt och låtsas vapen i ett skarpt läge.

– Vissa vapen, även leksaksvapen är så välgjorda att det är svårt att göra en bedömning om huruvida de är riktiga eller inte. säger han. 

Polisförbundet har tagit fram en rapport och undersökt utsattheten bland poliser. Sju av tio upplevde att utsattheten för hot, våld och trakasserier ökat de senaste två åren. Polisen Viktor Adolphson delar den bilden och menar också att våldet blivit grövre. 

– Vi har med oss det i de mentala förberedelserna, i den yrkesvardag vi ställs inför. Och då är jag inte förvånad över att det blir fler situationer där poliser måste nyttja sina tjänstevapen. Det är fler personer som har tillgång till skjutvapen och fler som är beredda att använda dem mot oss, säger han. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".