Zimbabwe, Tendai Biti
Foto: TT

Oppositionspolitiker gripen – misstänks för uppvigling

2:34 min

I Zimbabwe har oppositionspolitikern Tendai Biti gripits, misstänkt för att ha legat bakom våldsamheterna efter förra veckans val. Experter fruktar nu att Zimbabwes ledning kommer att fortsätta förtrycka oppositionella.

– Nyheterna från Zimbabwe verkar bekräfta farhågorna att vi är tillbaka i ett system med ett förtryck som verkställs av polis och militär. Det verkar inte vara på väg att skapas en ny liberal demokrati, säger Henning Melber, forskare på Nordiska Afrikainstitutet.

Den gripne politikern Tendai Biti tillhör topparna inom partiet MDC som förlorade valet i Zimbabwe förra helgen. Sympatisörer till MDC gick då ut och protesterade mot valresultatet som de menar var riggat av den sittande presidenten Emmerson Mnangagwa och hans parti.

Demonstrationerna slogs ner av militäten och sex personer dödades. Därefter efterlyste polisen nio oppositionspolitiker för att ha uppviglat till våldsamheterna.

En av de nio var Tendai Biti, som flydde till grannlandet Zambia för att slippa åtal. Men i Zambia greps istället Tendai Biti och han har idag överlämnats till Zimbabwe.

Inför valet fanns förhoppningar om att Zimbabwe, nu när diktatorn Mugabe petats från makten, skulle gå mot ett mer demokratiskt styre. Men enligt Henning Melber missade regimen sin chans.

– De hade en möjlighet, som de tyvärr kastade bort. Det verkar som om den gamla tiden kommit tillbaka, och den gamla tiden var ingen bra tid, säger Henning Melber.

Henning Melber tror att Zimbabwes nyvalda regim kommer att få svårt att få internationell acceptans. Även om grannlandet Zambia, som inte lät Tendai Biti få asyl, verkar stödja den.

Han har noterat att situationen i Zimbabwe inte ska diskutaras på det årliga stora möte som länderna i södra Afrika håller om några veckor. Det kan betyda att grannländerna inte kommer att lägga sig i, tror Henning Melber.

– Det ser ut som om Zimbabwe inte finns på agendan, vilket kan betyda att grannländerna är ganska nöjda vad som händer. Jag är rädd att det betyder att allt kommer att flyta på som förut, säger Henning Melber.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista