Frilansjournalisten Leone Milton
Frilansjournalisten Leone Milton är initiativtagare till Kim Walls Minneslopp i Köpenhamn. Foto: John Alexander Sahlin/TT

Världen springer för att hedra Kim Wall

1:58 min

I dag är det ett år sedan journalisten Kim Wall försvann och senare mördades – och på en lång rad platser runt om i världen arrangeras lopp för att hedra henne och för att samla in pengar den fond som hennes föräldrar har startat.

I Köpenhamn arrangeras loppet Run for Kim av den svenska frilansjournalisten Leone Milton, som tycker det är viktigt att ta tillbaka staden efter den hemska händelsen.

– Hon bodde här och jobbade här i Köpenhamn. Det vi har fått se är ju saker som jag tycker är över gränsen för vad media borde rapportera om, även dansk media har ju varit ganska explicit i sina beskrivningar. Så jag vill att media nu ska fyllas av det här loppet, så att folk kanske blir nyfikna på henne och det hon har skrivit. Jag vill ta tillbaka staden till Kim.  

New York, Trelleborg och Peking är några av de platser där löpare ska springa för att hedra Kim Wall. I Trelleborg följer löparna Kims egen springrunda och i Peking och New York hålls loppet på platser där hon har bott. Där arrangeras loppet av hennes vänner.

Leone Milton kände inte själv Kim Wall, men de hade gemensamma vänner och Leone har berörts mycket av händelse, både privat och i sitt yrke:

– Det är klart att det bli extra starkt när det är en tjej i samma ålder och samma stad, jag bokade av en resa jag skulle göra med en man jag skulle intervjua, för jag vågade inte göra det. Det kommer väldigt nära och det berör oss frilansjournalister också tjejer när vi reser ensamma.

Loppet arrangeras också i bland annat Tel Aviv, San Fransisco och Istanbul.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".