Polis kramar familj som han hjälpte vid terrordådet i Barcelona.
Foto: Santi Palacios/TT

Nya uppgifter om dåden i Katalonien

1:29 min

Det är snart ett år sedan terrordåden i Barcelona och Cambrils i Katalonien i Spanien där sammanlagt 16 människor dödades och mer än 100 skadades.

Nu har delar av polisutredningen blivit offentlig – bland annat med uppgifter om hur männen blev radikaliserade.

Terrorcellen ska ha bestått av minst 12 personer. En imam i staden Ripoll norr om Barcelona pekas ut som ledaren. Han ska ha arbetat systematiskt i över ett år med att radikalisera och rekrytera de som senare genomförde dåden.

I den del av förundersökningen som nu blivit offentlig kan man läsa hur flera tidigare vänner berättar att männen ungefär ett år före dåden ska ha bytt moské, slutat spela fotboll och distanserat sig från sina vänner, det rapporterar den katalanska tidningen La Vanguardia.

Det var på eftermiddagen den 17 augusti förra året som en vit skåpbil körde ner för den turisttäta gatan La Rambla i Barcelona. Åtta timmar senare körde en bil på människor på strandpromenaden i Cambrils, söder om Barcelona. Sammanlagt dog 16 personer och mer än 100 blev skadade. Sex av gärningsmännen sköts ihjäl av polisen.

Bland de nya uppgifter som nu kommer fram finns också foton och korta videor där man kan se terroristerna visa upp handgranater och skämta om bombbälten. Av videorna förstår man också att flera av terroristerna varit i Paris några dagar före dådet. De har fotograferat sig själva framför Eiffeltornet och även filmat vita skåpbilar där, enligt tidningen El Mundo.

Terrorcellen förberedde egentligen en mycket större attack och hade bland annat googlat på stora nattklubbar, gaybarer och en sportarena. I ett ockuperat hus hade de stora mängder sprängmedel, men natten före dådet på La Rambla exploderade huset och den imam som pekats ut som ledare dog.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".