En klass 1-varning för kraftig åska under förmiddagen har utfärdats för Södermanlands län, Stockholm län, Uppsala län och Gotland.
En klass 1-varning för kraftig åska under förmiddagen har utfärdats för Södermanlands län, Stockholm län, Uppsala län och Gotland. Foto: Johan Nilsson/TT

"Värst blir det under eftermiddagen"

2:14 min

Det är dags att säga adjö till sommarhettan och förbereda sig för lite vildare väder. Stormvindar väntas på flera håll i landet under fredagen.

Efter det som kan kännas som en oändligt lång och het sommar har det blivit dags att plocka fram regnjackan. Ett lågtryck som rör sig upp över södra Norge för med sig hårda vindar, regn och åska.

SMHI har utfärdat en klass 1-varning för stormbyar med vindar från 21 meter per sekund till 24 meter per sekund längs Bohuskusten. Det innebär en nedgradering från den klass 2-varning som utfärdades i går.

– Det kommer blåsa i en sydvästlig riktning och värst blir det under eftermiddagen, säger Alexandra Ohlsson som är metereolog på SMHI. 

Även i Dalsland väntas mycket hårda vindbyar på upp till 25 meter per sekund. Där är en klass 1-varning utfärdad. 

Under fredagsmorgonen var en klass 1-varning för kraftig åska utfärdad för Södermanlands län, Stockholm län, Uppsala län och Gotland. Vid niotiden på morgonen meddelade dock SMHI att dessa varningar tagits bort. 

 När ovädret passerat klarnar det upp och solen kan visa sig under kvällen, i alla fall i de södra delarna. 

– Men vi får räkna med att det blir fortsatt lite blåsigt i de nordvästra delarna av Götaland. Det är först mot kvällen och natten mot lördagen som de kraftiga vindarna väntas i de här områderna väntas avta, säger Ohlsson. 

Och så långt prognoserna sträcker sig ser SMHI inte någon återgång till de riktigt höga temperaturerna.

– Nej, tittar jag på prognosen nu framöver så ser det ut som att vi är på väg mot lite mer normala temperaturer för årstiden. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".