Genrebild: Stockholmsbörsen Nasdaq
Genrebild: Stockholmsbörsen Nasdaq Foto: Stina Stjernkvist/TT

Fler anmälningar om marknadsmissbruk

2:09 min

Stockholmsbörsen anmäler allt fler fall av misstänkta insiderbrott och marknadsmanipulation, enligt Nasdaq. Men antalet åtal har inte hängt med i utvecklingen. Enligt Gunilla Sandblom, chefsåklagare vid Ekobrottsmyndigheten, är brotten svåra att bevisa.

Det är framförallt antalet anmälningar om misstänkt insiderbrott som har ökat. Gunilla Sandblom påpekar att alla anmälningar som kommer in inte är brott.

–  Men i de fall som faktiskt är brott kräver domstolen att vi kan bevisa att den som handlar har fått informationen, och det är ofta väldigt svårt, säger hon.

Under årets första halvår anmälde Stockholmsbörsen 81 fall av marknadsmissbruk till Finansinspektionen. En siffra som går att jämföra med 51 fall under samma period 2017.

–  Ett av de stora skälen är att antalet noterade bolag har ökat ganska kraftigt de senaste åren, vilket förstås leder till att det finns mer insiderinformation i omlopp, säger Gunilla Sandblom.

Många av anmälningarna hamnar i slutändan på Ekobrottsmyndighetens bord. Men de flesta av fallen läggs ner. Det är normalt bara 6 till 8 anmälningar som leder till åtal, enligt Gunilla Sandblom.

–  Vi har drygt 20 personer som jobbar med det här i hela Sverige, och det finns ingen anledning nu att tro att vi kommer att producera så mycket mer med nuvarande personalstyrka.

Är det riskfritt att begå insiderbrott i dag?

– Nej, det är inte riskfritt. Vi får flera fällande domar per år. Blotta misstanken om att ha begått ett insiderbrott är väldigt, väldigt jobbigt för ens renommé om man sitter lite högre upp, säger Gunilla Sandblom.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista