Miljöpartiet vill satsa 50 miljarder på klimatet
"Jag ser ju att nu är läget så allvarligt att det är dags att börja tala klarspråk", säger språkröret Isabella Lövin. Foto: Janerik Henriksson/TT

Miljöpartiet vill satsa 50 miljarder på klimatet

2:11 min

Miljöpartiet vill satsa 50 miljarder på klimatet under nästa mandatperiod. Samtidigt kritiserar Miljöpartiet andra riksdagspartier för att vilja skära i miljöbudgetarna framöver.

De 50 miljarderna är en sammanräkning av kostnaden för de förslag som miljöpartiet redan presenterat i sitt valmanifest. Miljöpartiets prioriterade mål är bland annat att inga fossila drivmedel ska säljas efter 2030, att all el ska vara förnybar och att bilismen i städerna ska minska. 

– Det är viktigt att vi nu är tydliga med att det finns en skiljelinje i svensk politik. Miljöpartiet går till val på att satsa ytterligare på att få ner utsläppen. Nu vill vi också sätta fokus på att de andra partierna skär ner på de befintliga satsningar vi gjort under den här mandatperioden, säger språkröret Isabella Lövin.

Centerpartiet tycker att Miljöpartiets kritik visar på ett felaktigt fokus i miljöpolitiken.

– Miljöpartiet vill väl men de är också besatta av hur mycket pengar de gör av med. Utsläppen mäts inte i kronor och ören, utan hur mycket man minskar dem, och när SCB:s statistik visar att utsläppen ökar med Miljöpartiet vid makten så blir jag orolig. För när vi bestämde sjönk faktiskt utsläppen, säger Richard Nordin, Centerpartiets miljöpolitiske talesperson.

Flera partier har lagt större fokus på klimatfrågan efter sommarens torka och bränder. En opinionsundersökning från Demoskop som publicerades i Expressen igår visar att miljön har klättrat till andra plats över väljarnas viktigaste frågor.

I förra veckan skrev Isabella Lövin i en debattartikel i tidningen Etcetera att hon inte längre tänkte underdriva konsekvenserna av klimatförändringarna.

Varför har du gjort det tidigare?
– Jag kan väl säga att i det politiska klimat som vi agerar inom så blir det väldigt mycket en motreaktion om man talar om de verkligt stora och svåra frågorna som att man försöker komma med domedagsprofetior eller skrämma människor. Jag ser ju att nu är läget så allvarligt att det är dags att börja tala klarspråk, säger Isabella Lövin.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".