Turkiets president Recep Tayyip Erdoğan och USA:s president Donald Trump
Turkiets president Recep Tayyip Erdoğan och USA:s president Donald Trump. Foto: TT.

Trump fördubblar tullar för Turkiet

1:23 min

USA trappar upp det diplomatiska bråket med Turkiet och kommer att införa kraftigt höjda tullar på stål och aluminium. Bråket har redan lett till att den Turkiska valutan kraftig rasat i värde.

– Jag har precis gett klartecken till att dubbla tullarna på stål och aluminium, samtidigt som den turkiska liran snabbt rasar i värde mot vår väldigt starka dollar, skrev Donald Trump i ett tweet nu på morgonen, amerikansk tid.

Tullarna kommer nu att vara 20 procent på aluminium och 50 procent på stål. Beskedet fick den omedelbart den turkiska liran att rasa ytterligare. Liran som i år redan tappat en tredjedel av sitt värde mot dollarn.

De nya sanktionerna är en upptrappning av bråket mellan de bägge NATO-länderna, som bland annat gäller den amerikanske pastorn Andrew Brunson som greps i Turkiet för två år sedan, anklagad terrorbrott och samröre med den Gülenrörelsen som turkiska myndigheter menar låg bakom kuppförsöket mot President Erdogan 2016.

USA har länge krävt att han släpps och tidigare infört sanktioner mot ministrar i Erdogans regering och hotat med tullar på ytterligare varor från Turkiet

– Relationerna mellan USA och Turkiet är inte bra för tillfället, avslutade Donald Trump sitt Tweet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".