Strid om dubbla medborgarskap i Österrike

2:14 min

100 000 medborgare med turkiska rötter kan komma att fråntas sina österrikiska medborgarskap. I veckan kom de första domstolsavgörandena.

Dubbla medborgarskap är tillåtet bara i undantagsfall, men misstanken är att många österrikare med turkiska rötter återtagit sina turkiska medborgarskap vid sidan av det österrikiska.

– De här personerna borde inte, efter att de blivit österrikiska medborgare, utan tillåtelse återtagit det turkiska medborgarskapet. För då har de i så fall automatiskt förlorat sitt österrikiska medborgarskap, förklarar Werner Sedlak, chef för den avdelning på stadsförvaltningen i Wien som handlägger en stor del av de omstridda medborgarskapsärenden – helt enkelt eftersom merparten av de berörda bor i den österrikiska huvudstaden.

I Österrike är dubbelt medborgarskap bara tillåtet i undantagsfall. Exempelvis om man är barn till två österrikare, men genom födsel råkat förvärva ett till medborgarskap, det amerikanska till exempel. Ansöker man som utlänning om österrikiskt medborgarskap och får det, måste man avsäga sig sitt ursprungliga medborgarskap.

I april 2017 lade det högerpopulistiska partiet FPÖ, som i dag ingår i regeringen, fram en lista med 100 000 namn på medborgare med turkiska rötter som de påstod hade återtagit sitt turkiska pass. Varifrån listan kommer är oklart, FPÖ säger att det är utdrag ur den turkiska röstlängden. Inrikesministeriet har gett kommunerna i uppdrag att pröva ifall dessa personer illegalt har dubbelt medborgarskap.

I veckan som gick kom de första besluten i förvaltningsdomstolen i Wien och delstaten Vorarlberg i saken. Tre personer fråntogs sitt österrikiska medborgarskap, eftersom domstolen anser att de också har ett turkiskt.

Turkiet medverkar enligt de österrikiska myndigheterna inte i utredningarna, brev som kommunerna skickar till Turkiet med förfrågningar har inte besvarats. De österrikiska domstolarna anser att det i så fall är medborgarens ansvar att själv ta fram bevis på att man inte har ett turkiskt medborgarskap. Annars förlorar man det österrikiska.

Först måste ärendena dock prövas upp i högsta instans, och det kan ta tid.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".