Delad bild: man med glasögon, bokomslag.
Chefen för det tyska författningsskyddet Hans-Georg Maaßen tillbakavisar bokens anklagelser. Foto: Michael Sohn/TT, Europa Verlag.

Anklagelsen: Underrättelsechef tipsade tyska högerpopulister

2:33 min

En avhoppare från det högerpopulistiska partiet AfD hävdar i en nyutkommen bok att chefen för det tyska författningsskyddet har gett AfD tips om hur de kan undvika kontroll.

Bokförfattaren, Franziska Schreiber, var fram till i höstas ordförande för AfDs ungdomsorganisation i delstaten Sachsen.
 
– Allt jag skriver i boken skriver jag på heder och samvete. Jag framställer det som hände utifrån mina intryck, i vissa fall var jag närvarande och jag hade också en direkt kontakt till de deltagande personerna, speciellt ordförande Frauke Petry, sade Franziska Schreiber på en presskonferens.

Att den unga avhopparen uttrycker sig så formellt och också har signerat ett formellt dokument där hon intygar att hennes uppgifter är riktiga, beror på att hon räknar med att rättsliga åtgärder vidtas mot henne.

Det hon hävdar är att chefen för det tyska författningsskyddet, Hans-Georg Maaßen, skulle ha träffat den dåvarande ordföranden för det högerpopulistiska partiet och gett tips om vad AfD bör göra för att inte hamna på författningsskyddets radar.

Mera exakt skulle Maaßen ha uppmanat AfD-ledningen att inleda ett förfarande att utesluta partiprofilen Björn Höcke, som ett flertal gånger framträtt med direkt högerextrema uttalanden. "Annars måste vi skriva om detta i nästa årsrapport", ska författningsskyddschefen ha sagt.

Uppgifter om möten mellan Maaßen och Petry har funnits tidigare. Der Spiegel skrev redan 2016 om att ett möte skulle ha ägt rum, något som författningsskyddschefen genast dementerade. Och det gör han fortfarande.

I ett skriftligt meddelande har Maaßen tillbakavisat att den typen av rekommendationer skulle ha getts. Han säger dock att författningsskyddet regelbundet träffar företrädare för partier, exempelvis för att prata om säkerhetsfrågor.

Frauke Petry har alltid nekat till att ett möte med Maaßen överhuvudtaget skulle ha skett. Petry avgick efter valet 2017 som partiordförande och lämnade också partiet efter en hård intern strid.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".