Krona, mynt
Foto: Fredrik Sandberg/TT

Analytiker: Inflationstakten över inflationsmålet – men Riksbanken kan ända vänta med räntehöjningar

1:58 min

Inflationstakten i Sverige i juli uppgick till 2,2 procent, enligt siffror som SCB publicerade i dag. Men en stor del av prisökningarna orsakades av högre energipriser, och därför tror analytiker att det är osäkert om Riksbanken kommer att höja räntan senare i år.

Trots att inflationen ligger över Riksbankens inflationsmål, så säger Torbjörn Isaksson, chefanalytiker på Nordea, att dagens siffror ger en kluven bild om huruvida Riksbanken kan tänkas höja reporäntan senare i år.

– Inflationen var 2,2 procent, alltså aningen högre än Riksbankens inflationsmål och lite högre än vad Riksbanken har räknat med. Men samtidigt så förklaras en stor del av inflationen av en enskild faktor, nämligen energipriserna. Det gör nog att Riksbanken uppfattar inflationen som skör.

I samband med räntebeskedet i början av juli så signalerade Riksbanken att man förutspådde att räntan skulle börja höjas försiktigt i slutet av året. 
 
Även om inflationstakten, både mätt i KPI och den för Riksbanken viktigare KPIF, i juli överträffade målet så beror en stor del av prisökningarna på högre energipriser till följd av ett stigande oljepris och högre elpriser på grund av torkan.

Torbjörn Isaksson på Nordea säger därför att det är osäkert om Riksbanken verkligen kommer att höja räntan och han tror att det faktiskt är mer sannolikt att man inte gör det.

– Orsaken till att det inte blir någon höjning är helt enkelt att det underliggande inflationstrycket är för lågt.
 
Inflationstakten exklusive energipriserna var i juli bara 1,3 procent, vilket var något lägre än vad Riksbanken förväntat sig. Olle Holmgren, ekonom på SEB, säger att de i nuläget också tror på en räntehöjning först nästa år och att den svagare underliggande inflationen som presenterades i dag ger stöd för den bilden.

– Det här var andra månaden i rad som KPIF exklusive energi överraskade på nedsidan jämfört med Riksbankens prognos.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".