flygplan mot blå himmel
Foto: Matthias Schrader/TT

Ny operatör tar över flygtrafiken till Gällivare och Arvidsjaur

2:03 min

Det blir det estniskt-polska flygbolaget Regional Jet OÜ som kommer att ta över flygtrafiken från Arvidsjaur och Gällivare efter flygbolaget Nextjet som gick i konkurs i maj i år. Det berättade Trafikverket, som upphandlat flyglinjerna, i dag.

Flygtrafiken drar igång den 15:e september och Ralf Lundberg, flygplatschef Arvidsjaur, säger att de är nöjda med att det blir Regional Jet.
 
– Nu får vi ett nytt flygbolag som vi känner till sedan tidigare. De flög här hösten 2016. De är ett bra bolag med ordning och reda. Så vi ser fram emot ett utökat resande och en tro på framtiden i alla fall.
 
När flygbolaget Nextjet gick i konkurs i mitten av maj i år upphörde flygtrafiken från Stockholm till Arvidsjaur och Gällivare. Även orterna Vilhelmina, Lycksele och Hemavan drabbades.

Trafikverket inledde kort därefter en upphandling för säkerställa trafiken fram tills slutet av den nuvarande upphandlingsperioden som löper fram till oktober 2019. För orterna Vilhelmina, Lycksele och Hemavan kunde man använda sig av ett så kallat nödförfarande, men för Arvidsjaur och Gällivare var man tvungen att göra en upphandling enligt EU:s lufttrafikförordning, där det krävs annonsering och två månaders anbudstid.

Väntan på en ny flygoperatör har varit svettig för Gällivare och Arvidjaur, eftersom deras högsäsong drar i gång i vinter när många internationella bilmärken söker sig norrut för att genomföra biltester, vilket är en stor industri i regionen.

Under upphandlingen fick man bara in ett anbud, men Håkan Jacobsson, upphandlare på trafikverket tror inte det är på grund av att flyglinjen inte är attraktiv utan snarare för att det nu upphandlade avtalet bara kommer att löpa till oktober nästa år.

– I det här fallet tror jag det beror på att det är en kort tid att starta trafik och man är bara garanterat trafik i drygt ett år.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".