kol
Foto: Patrick Semansky/AP/TT

Importerade kol från Nordkorea – utreds

1:57 min

I Sydkorea har tre företag brutit mot FN-sanktionerna genom att importera kol från Nordkorea. Det uppger landets tullmyndighet som just nu utreder fler fall av sanktionsbrott.

Företagen importerade kol från Nordkorea via Ryssland genom att förfalska dokument. Det rapporterar den sydkoreanska nyhetsbyrån Yonhap.

I praktiken har kol fraktats från Nordkorea till Ryssland. Där har dokumentförfalskningen skett och kolets ursprungsland har ändrats till Ryssland. I vissa fall har även produkten ändrats på pappret.

Det hela ska ha skett förra året, mellan april och oktober, till ett värde av 5,8 miljoner dollar.

Sammanlagt utreds nio fall av sanktionsbrott. Det handlar i samtliga fall om import av nordkoreanskt kol. Det strider mot de stränga FN-sanktioner som godkändes av säkerhetsrådet förra året. Sanktionerna kom på plats för att försöka strypa finansieringen av Nordkoreas kärnteknik- och robotprogram.

Priset på nordkoreanskt kol sjönk kraftigt efter att sanktionerna infördes. Det skulle därför generera stora vinstmarginaler för de sydkoreanska företagen att importera från grannen i norr.

Tullmyndigheten i Sydkorea säger nu att man kommer att anmäla företagen. Men även de individer som är inblandade. Anklagelserna gäller dels brott mot importförbudet dels dokumentförfalskning.

Men det stannade inte där. Företagen uppges ha tagit emot kol från Nordkorea som ett slags provision för att man hjälpt Nordkorea att kringå sanktionerna genom att agera mellanhand.

Uppgifterna kommer samtidigt som Nord- och Sydkorea planerar ännu ett högnivåmöte mellan Sydkoreas president, Moon Jae-in och Nordkoreas Kim Joung-un.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".