SD:s Martin Kinnunen och en torr betesåker.
Martin Kinnunen, klimatpolitisk talesperson för Sverigedemokraterna. Foto: Björn Lindgren / TT, Lise Åserud/TT

SD väntas föreslå stöd till bönder efter torkan – men ändrar inte klimatpolitik

1:37 min

Sverigedemokraterna väntas i dag föreslå bland annat sänkt dieselskatt, bidrag till betande mjölkkor och ett lönestöd för anställda i lantbruket. 

Men sommarens torka har inte fått partiet att ompröva sin klimatpolitik.

– Det har inte väckt några särskilda tankar. Jag är ju medveten om att det kan bli väldigt varmt, det kan regna väldigt lite, det kan brinna mer ibland. Det som detta sätter fokus på är att vår beredskapen måste bli bättre, jordbrukets konkurrenskraft måste bli starkare och vi måste ha mer beredskap för att släcka bränder exempelvis, säger Martin Kinnunen, klimatpolitisk talesperson för Sverigedemokraterna.

SD:s partiledare Jimmie Åkesson väntas presentera förslag på stöd till torkdrabbade bönder när han sommartalar i Sölvesborg. Det handlar bland annat om sänkt dieselskatt, ett djurvälfärdsstöd till mjölkkor på bete och sänkta löneavgifter för upp till tre anställda per lantbruk. SD ställer sig också bakom regeringens åtgärdsförslag.

Men i sin höstbudget vill Sverigedemokraterna minska anslagen till klimatåtgärder, exempelvis till SMHI, till klimatinvesteringar och anslag till Naturvårdsverket.

I veckan kom en rapport, där forskare ser en väsentlig risk för att jorden vid två grader högre medeltemperatur förlorar förmågan att parera koldioxidutsläppen och istället hamnar i ett läge där klimatförändringarna accelererar.

Kända teorier, menar Kinnunen, som inte heller ser sommarens extremväder som en väckarklocka och ett skäl att ompröva klimatpolitiken.

– Det kan vara jätteintressant att diskutera, forskare kan tänka högt, men vi vet grundproblemet. Vi har för mycket växthusgaser i atmosfären, vi har hot om temperaturökningar, som får en massa olika konsekvenser på olika sätt över hela världen. Men vi kan inte fatta beslut på grund av väderleken enskilda år. Vi har ju ett mål att arbeta efter på global nivå, det är det som vi borde fortsätta göra.

Räcker det med tanke på att det kanske är några få år, som man faktiskt måste fatta politiska beslut för att vända utvecklingen?

– Det kan man absolut diskutera. Frågar man forskare är det osannolikt att man kommer uppnå målen i klimatavtalet från Paris. Men hur gärna vi än vill, vår påverkan ligger på ungefär 0,1 procent av utsläppen som vi släpper ut i Sverige, det är den summan vi kan minska, säger Martin Kinnunen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista