President Emmerson Mnangagwa
President Emmerson Mnangagwa. Foto: Tsvangirayi Mukwazhi/TT

Presidentinstallation i Zimbabwe skjuts upp

1:55 min

Efter att oppositionen i Zimbabwe utmanat valresultatet i domstol skjuts nu den planerade installationen av president Emmerson Mnangagwa upp.

I morgon, söndag, skulle Emmerson Mnangagwa officiellt installeras som Zimbabwes president. Men oppositionens Nelson Chamisa, som förlorade valet för två veckor sedan har nu lämnat in en överklagan mot valsegern till landets konstitutionsdomstol. Oppositionen hävdar att valfusk förekom.

– Valet genomfördes inte på ett grundlagsenligt sätt. Vi kräver att utnämningen av kamrat Emmerson Mnangagwa, som Zimbabwes president, ogiltigförklaras, sa Chamisas partis MDC:s advokat Thabani Mpofu till nyhetsbyrån Reuters utanför domstolsbyggnaden på fredagen.

Valet, som skulle bli en vändpunkt i Zimbabwe efter att Robert Mugabe suttit vid makten i över 30 år, blev en besvikelse för många.

Efter att Mugabe tvingades bort tog partikamraten Emerson Mnangagwa över, och det var också han och partiet Zanu PF som förkunnades som valvinnare.

När resultatet offentliggjordes började oppositionen demonstrera. Säkerhetsstyrkor sattes in och sex personer dog i sammandrabbningarna i huvudstaden Harare.

Sedan valet har oppositionsledaren för partiet PDP, Tendai Biti, nekats asyl i grannlandet Zambia och sedan gripits hemma i Zimbabwe, misstänkt för att ha legat bakom våldsamheterna efter valet. Han är nu släppt mot borgen.

– Vi har exponerat sanningen och vi hoppas att Zambia och Zimbabwe hålls ansvariga för att de misslyckats med att skydda människors rättigheter, sa Biti när han lämnade domstolen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista