Polis i Seattle
1 av 2
Polis i Seattle. Foto: Ted S. Warren/AP
Polis i Seattle
2 av 2
Polis i Seattle. Foto: Ted S. Warren/AP

Flygbolagsanställd stal plan – kraschade

2:11 min

I Seattle i USA stal en flygplatsanställd man ett passagerarflygplan och kraschade på en ö. Händelsen får stor uppmärksamhet och väcker frågor om säkerheten.

Den anställdes chef har bett om ursäkt för händelsen och hur planet lyfte utan tillstånd. Det var en mekaniker i 29-årsåldern anställd vid Seattles flygplats som stal flygplanet. Planet stod på ett område där underhåll sker av flygplan, rapporterar amerikanska medier.

Mannen ska ha flugit i en timme innan flygplanet störtade på en ö söder om flygplats. Tv-bilder visar hur det cirklade runt i luften och elden från området där det kraschade.

Enligt amerikanska medier verkar bara mekanikern som stal flygplanet ha varit ombord och han ser ut att vara den enda som dött.

Amerikanska stridsflygplan lyfte från en flygbas för att försöka förhindra att planet skulle skada och döda människor i tätbefolkade områden. CNN spelar upp en del av det bandade samtalet mellan flygkontrollen och mannen som flög planet. Flygledaren försöker att övertala mekanikern att föra flygplanet i säkerhet utan att skada någon, och mekanikern låter förvirrad. 

Den mycket farliga, tragiska och märkliga flygplansstölden väcker nu frågor om säkerheten vid amerikanska flygplatser. 

Händelsen för tankarna till hur flygplan blev kapade när de stora terroristattackerna utfördes den 11 september 2001. Enligt amerikanska myndigheter utreds inte det här som en terroristrelaterad händelse. Istället kan det handla om ett självmord.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista