Cape Canareval i Florida
Cape Canareval i Florida. Foto: BILL INGALLS/AFP

Nasa flyttar fram uppskjutning

2:13 min

Sonden som skulle skickas upp från Cape Canaveral i Florida under lördagsmorgonen har blivit framflyttad. Uppskjutningen blev försenad och till sist meddelade Nasa att man får göra ett nytt försök under söndagen.

Förhoppningen med Parkersonden är att den ska komma närmare än någon annan farkost tidigare har gjort och mäta solens "atmosfär" utan att förkolna.

Lördagens uppskjutning gick inte som planerat och eftersom Nasa inte lyckades med att skicka iväg sonden inom den utsatta tidsfristen har uppskjutningen flyttats fram.

Med Parkersonden hoppas forskarna kunna ta reda på mer om solens egenskaper. Tanken är att försöka observera och fotografera koronan, det yttre lager som liknar ett böljande ljusspel under solförmörkelser och som skickar ut solvindar som emellanåt ställer till det för kommunikationssystem.

Sonden har byggts för uppdraget att lägga sig i bana runt solen i sju år. Förhoppningen är att sonden ska komma endast 6,1 miljoner kilometer från koronan.

Det är det i särklass närmaste en människobyggd farkost kommit en stjärna — betydligt närmare än Helios 2, som på 1970-talet höll sig på 43 miljoner kilometers avstånd.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".