Fortums optioner upprör i Finland

Finländska energibolaget Fortum, som också levererar el och fjärrvärme till Stockholm och 15 andra svenska kommuner, är i blåsväder i Finland. Ett antal nyckelpersoner kan tjäna tillsammans en halv miljard euro extra i optioner.

Tack vare stigande oljepriser och aktiekurser kan 350 personer i koncernledningen tjäna tillsammans en halv miljard euro extra, motsvarande mellan 4 och 5 miljarder svenska kronor.

I riksdagen talas nu om att stifta en undantagslag för att få tillbaka en del av pengarna.

Fortum ägs till 60 procent av finska staten. Som huvudägare godtog dåvarande regeringen Paavo Lipponen fram till 2002 ett antal optionsavtal. Totalt 350 personer i ledningen ges rätt att köpa aktier i företaget fram till senast 2007, men till den gamla kursen.

Idag har kurserna fyrfaldigats tack vare att oljepriserna stigit.

Minister ångerfull
Totalt beräknas värdestegringen till uppåt 5 miljarder svenska kronor och bara i år går till exempel 100 miljoner svenska kronor till vd:n Mikael Lilius.

Tidigare ansvariga ministern Sinikka Mönkäre är ångerfull.

– Det var fel, men det gjordes enligt regeringens principbeslut. Inte heller experter kunde gissa att marknaderna kunde förändras på det sätt som skedde, säger hon.

Avtalen kan inte rivas
Sedan två år förekommer inga optionsprogram av den hör sorten i statsägda företag.

Fortumavtalen är privaträttsliga och kan inte rivas upp, heter det. Direktörerna borde istället frivilligt avstå en del, manar flera politiker.

Men ordföranden i riksdagens ekonomiutskott, socialdemokraten Jouko Skinnari talar om att stifta en speciallag för att ändra i optionsavtalen – en tanke som varvat upp den redan upprörda debatten.

Bengt Lindroth, Helsingfors
bengt.lindroth@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".