En kartong med valsedlar och en bild på ett NMR-tåg
Foto: Johan Nilsson/TT, Adam Ihse/TT

Polisen stoppar NMR:s valkampanj i Kungälv

3:11 min

Polisen i Region Väst stoppar nazistiska Nordiska motståndsrörelsen från att dela ut flygblad och valsedlar på allmän plats i Kungälv under valrörelsen.

Det handlar om en ansökan för en så kallad allmän sammankomst varje dag under en dryg månad fram till valet. Polisen förklarar beslutet med att det inte går att garantera ordning och säkerhet under så lång tid och är en skärpning i tonen från polisens sida mot NMR.

– Det blir svårt för oss att under så lång tid varje dag upprätthålla ordning och säkerhet. Att NMR tidigare visat att det blivit våldsamt, att det har varit störningar, väger in, säger Teodor Smedius som är lokalpolisområdeschef i Kungälv.

Kungälv är en av tre kommuner i landet där nazistiska Nordiska motståndsrörelsen, NMR ställer upp i kommunalvalet och organisationens närvaro väcker starka känslor.

Inför valet har aktiviteten från NMR ökat. Flera ansökningar har kommit in om valstugor, två torgmöten och nu senast flygbladsutdelning. Kungälvs kommun har i sina yttranden sagt nej i samtliga fall.
  
– Vi får telefonsamtal att folk känner olust, känner sig obekväma och vi måste lyssna på deras oro, säger Haleh Lindqvist, kommundirektör i Kungälv.

Frågan handlar om hur ordningslagen ska tolkas. I Ludvika där NMR också ställer upp i kommunvalet har NMR fått tillstånd av polisen att kampanja varje dag på allmän plats under valrörelsen. Vilket polisen i region Väst alltså nekat NMR i Kungälv.

– Jag tycker det är bra att Kungälvs kommun och polisen gör samma bedömning och tolkning av ordningslagen, säger Haleh Lindqvist.

Samtidigt har NMR fått tillstånd av polisen att hålla två enskilda torgmöten i Kungälv innan valet vilket kommunen har överklagat. Ett ärende som kommer avgöras i Förvaltningsrätten nästa vecka. Troligen kommer även ärendet om flygbladsutdelningen hamna där. En prövning som välkomnas av Teodor Smedius på polisen.

– Problemet är att man tolkar ordning och säkerhetsbegreppet olika. Vilken risk och nivå ska den befarade oredan vara på för att man ska säga nej? Det finns inget svar på den frågan och därför tycker jag att det är bra att det här prövas i domstol, säger Teodor Smedius, lokalpolisområdeschef i Kungälv.

Polisens tidigare tillstånd till NMR har fått kraftik kritik. Det handlar bland annat om närvaro i Almedalen på Gotland och demonstrationer på första maj och i Göteborg i samband med bokmässan den 30 september. Polisen har tidigare hänvisat till att yttrandefriheten är så stark att det inte går att säga nej.

Beslutet nu måste ses som en skärpning i tonen mot NMR från polisens sida.
  
– NMR har tidigare visat vid allmänna sammankomster dels i Almedalen och 30 september i Göteborg att man inte följer anvisningar från polisen,  att man kommer förberedd med hjälmar och kroppsskydd och att man är beredd på våld, säger Teodor Smedius.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".