Jimmie Åkesson (SD) och Isabella Lövin (MP)
Foto: Johan Nilsson/TT, Vilhelm Stokstad/TT

"Förminskar det som är mänsklighetens största utmaning"

1:11 min

Jimmie Åkessons kritik mot de partier som kopplar sommarens hetta till klimatpolitiken väcker reaktioner. Miljöpartisten Isabella Lövin, som också är klimatminister, var starkt kritisk efter Åkessons utspel i dag.

– Det här är ett hån mot Sveriges bönder, skogsägare och alla andra som har drabbats av den extrema värmen, hettan och torkan under den här sommaren, säger Isabella Lövin efter talet. 

Hon tycker också att Åkesson inte visat tillräckligt med intresse för skogsbränderna som härjat i sommar.

– Jimmie Åkesson är den enda partiledaren som inte har besökt eller informerat sig om bränderna i sommar. Han står inte heller bakom klimatlagen och Sverigedemokraterna är också det enda partiet som inte ville att Sverige snabbt skulle godkänna Parisavtalet.

– Det är inte seriöst när han nu bedömer att det som hänt över sommaren över hela norra halvklotet handlar om vädret. Det är ju att förminska det som är mänsklighetens största utmaning. Att kalla det för populism när man lyssnar till forskare som har arbetat i FN:s klimatpanel i årtionden, ja det är skrattretande, säger Isabella Lövin.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista