Ekots inrikespolitiske kommentator Tomas Ramberg och Jimmie Åkesson (SD).
Ekots inrikespolitiske kommentator Tomas Ramberg och Jimmie Åkesson (SD). Foto: Mikael Grönberg, Sveriges Radio och TT.

Tomas Ramberg: SD ser sig som en motpol till MP

2:33 min

Under sommartalet i hemstaden Sölvesborg i dag kritiserade Sverigedemokraternas ledare Jimmie Åkesson de partier som försöker vinna röster på klimatet och sommarvärmen.

SD är det avvikande partiet i dag i den svenska miljödebatten, säger Ekots inrikespolitiske kommentator Tomas Ramberg.

– De ser sig som en motpol till framför allt Miljöpartiet, men också till hela den politiska konsensus som råder i den här frågan.

Ramberg säger att Jimmie Åkesson demonstrerar detta nästan övertydligt när han svarar med ett förslag om att retroaktivt sänka skatten drivmedel, alltså att stimulera ökade klimatutsläpp.

Han anser också att det kan verka motsägelsefullt att Sverigedemokraterna, som anser att Sverige inte behöver sänka sina egna utsläpp, ändå föreslår en del saker, som att satsa på kärnkraften.

– Men det ska nog också ses i det här ljuset – att man är en motpol i miljödebatten. Där brukar ju deras motståndare vara mot kärnkraft, så då är Sverigedemokraterna för.

Vilken annan kritik riktade Åkesson mot sina konkurrenter i sitt sommartal?

– Kritiken mot Alliansen är intressant. Ett av de viktigaste slagen i politiken nu är det som pågår mellan Moderaterna och Sverigedemokraterna om väljarna. Det är det tunnaste membranet mellan två väljargrupper. Kampen om att bli näst största parti är väldigt viktig för de båda partierna, och den kan sluta hur som helst enligt opinionsmätningarna nu.

Hur tolkar du vad Åkesson sa om regeringsfrågan?

– Att gå för hela kakan, som Åkesson sa. Det kommer användas som ytterligare argument av de som pekar mot Moderaterna att säger att det inte går att luta sig på Sverigedemokraterna som regeringsunderlag, och hoppas på att det ska vara ett lojalt och lättlett underlag i riksdagen. Det Åkesson sa i dag visar att han kommer att ställa krav, ett parti som vill vara med på riktigt, säger Tomas Ramberg, Ekots inrikespolitiske kommentator.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista