Kvinna och man går över en gräsmatta.
Tysklands förbundskansler Angela Merkel och Spaniens premiärminister Pedro Sanchez. Foto: Laura Leon/AP/TT.

Merkel och Sanchez pratade om migration och EU

1:31 min

Efter att Italien stängt sina hamnar söker sig migranterna över Medelhavet till Spanien istället. I dag möttes ländernas ledare.

– Spanien och Tyskland har mycket gemensamt när det gäller migration och EU, sa Tysklands förbundskansler Angela Merkel och Spaniens premärminister Pedro Sanchez på en gemensam pressträff i dag.

– Vi är här i dag för att vi delar en vision om en gemensam lösning i Europa på de globala utmaningarna, sa Spaniens premiärminister inför en samlad presskår i södra Spanien.

Pedro Sanchez och Angela Merkel träffas i Spanien den här helgen för att bland annat prata om migrationspolitik och EU:s framtid. De två ledarna kommenterade också överenskommelsen mellan de båda länderna som går ut på att migranter som kommit till Spanien och blivit registrerade där ska kunna skickas tillbaka när de vill ta sig in i Tyskland.

För Angela Merkel har det varit viktigt att få till den här typen av överenskommelser eftersom just frågan om återtagande var den som gjorde att hon stod inför en regeringskris tidigare i somras.

På presskonferensen i dag sa Merkel att hon var mycket glad för överenskommelsen och lovade också hjälpa Spanien i utbyte.
Spanien har blivit migranternas vanligaste väg in i Europa den här sommaren sen Italien stängt sina hamnar.

De båda ledarna betonade vikten av att stärka relationerna med de afrikanska länderna och nämnde i synnerhet Marocko som Spanien är angelägna om ska stärka sina gränskontroller nu. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista