Ansiktsigenkänning, skärmdump från test.
Skulle du känna igen en person du sett på en suddig övervakningsbild? Brittisk polis använder sig av så kallade superigenkännare för att identifiera brottslingar som fångas på bild.

Brittisk polis nya vapen – super-igenkännare

1:34 min

Människor med mycket god ansiktsigenkänningsförmåga används av brittisk polis för att fånga okända brottslingar som filmats när de begått brott, rapporterar P1-programmet I lagens namn.

– I ett fall lyckades en polis från specialistgruppen känna igen en person på gatan från en video av ett väpnat rån han sett 18 månader tidigare, säger Josh Davis, psykologiforskare och den som hjälpt Londonpolisen att upprätta specialistgruppen.

– Det visade sig vara helt korrekt, för den stulna egendomen hittades också, säger han.

Londonpolisen får in omkring 500 fall i veckan där de har film på ett brott som begåtts, men där gärningspersonen som fångats av kamerorna inte gått att identifiera. Med hjälp av kamerabilderna har specialistgruppen även lyckats hitta stora serier, där samma person gång på gång fångats på bild när de begår brott. I ett fall har en person fällts för 40-talet grova stölder efter gruppens insats.

– Vi har hundratusentals bilder sparade från tidigare brott som vi kan gå igenom och då ser vi att en person varit med på flera brottsplatser. Tidigare har vi aldrig kunnat koppla ihop brott på det sättet, säger Eliot Porrit som fram till i våras var chef för gruppen på Londonpolisen.

Under våren och sommaren har även polisen i München i Tyskland även börjat använda metoden. Från 5 000 statsanställda har de tagit fram en grupp på 37 personer som klarat testerna bäst.

I flera länder, bland annat i Sverige pågår även tester med datoriserad ansiktsigenkänning.

– Vi har utvärderat den här typen system i flera år och i dagsläget anser vi att det är tillräckligt bra för vissa typer av scenarier, säger Peter Bergström, chef för informationstekniksektionen på nationellt forensiskt centrum, NFC.

Sedan 2016 har NFC testat systemen och nu har man kommit så pass långt att de tror att det kan vara användbart.

– Det är därför vi gått vidare med att göra djupare tester, men också skickat en förfrågan till rättsavdelningen och titta på de lagliga aspekterna – när får vi använda det och under vilka förutsättningar, säger Peter Bergström, chef för informationstekniksektionen på nationellt forensiskt centrum.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".