Igår kväll samlades flera hundra Charlottesvillebor på universitetsområdet i en av alla manifestationer som hålls under helgen.
1 av 4
Igår kväll samlades flera hundra Charlottesvillebor på universitetsområdet i en av alla manifestationer som hålls under helgen. Foto: Patrik Holmström/Sveriges Radio
Poliser står på rad
2 av 4
Undantagstillstånd är infört och 1000 poliser är inkallade i Charlottesville den här helgen. Foto: Patrik Holmström/Sveriges Radio
Don Gathers, aktivist och pastor
3 av 4
Don Gathers, aktivist och pastor, tycker att polisnärvaron är överdriven och får människor att känna sig osäkra. Foto: Patrik Holmström/Sveriges Radio
Sveriges Radios Patrik Holmström på plats i Charlottesville
4 av 4
Sveriges Radios Patrik Holmström på plats i Charlottesville Foto: Patrik Holmström/Sveriges Radio

Vitmaktgrupper och antirasister möts i Washington

2:47 min

I dag väntas stora demonstrationer i Washington när både vitmaktgrupper och antirasister demonstrerar. Anledning är att det är ett år sedan den uppmärksammade demonstrationen i staden Charlottesville i Virginia, där en motdemonstrant dödades och flera skadades.

I Charlottesville har myndigheterna infört undantagstillstånd och stoppat vitmaktgruppernas planerade demonstration.

Under hela helgen hålls det minnesstunder i staden och på lördagskvällen samlades några hundra charlottesvillebor på Campusområdet till Virginiauniversitetet för att högtidlighålla minnet av Heather Heyer som dödades när en nazist plöjde in med en bil i mängden av motdemonstranter för ett år sedan.

Hela dagen har en polishelikopter cirklat över staden för att övervaka manifestationerna. Undantagstillstånd är infört och 1000 poliser är inkallade den här helgen i den här lilla universitetsstaden på ungefär 50 000 invånare.

Gårdagskvällens manifestation inramades av hundratals poliser i full kravallutrustning. Något som provocerade en del av de närvarande, men utan att det ledde till några våldsamheter.

Don Gathers, en av aktivisterna, tycker att polisinsatsen är överdriven och fått många att känna sig otrygga.

– Det är olyckligt. Det har militariserats till den punkt att människor känner sig otrygga, säger Don Gathers. 

Händelserna för ett år sedan väckte debatt över hela USA. Judy Smith från Charlottesville, är en av dem från lördagens manifestationen som tror att händelsen har fått charlottevilleborna att vakna och se på sig själva i ett nytt perspektiv. Hur historien av slaveri och förtryck av den svarta delen av befolkningen lever ända in i våra dagar.

– Jag tror att det har visat många saker som charlottevillesborna vill arbeta på för att göra det till en bättre plats, säger Judy Smith. 

På ytan var förra årets vitmaktdemonstration en protest om att staden planerade att riva monument över generaler från inbördeskriget. Dave Rodgers tror och hoppas att hela staden kommer att ta sig samman för att utjämna orättvisorna mellan den vita och svarta befolkningen i staden.

– Det har visat oss medborgare i Charlottesville att vi har en lång väg att gå och att vi alla måste delta i att bygga upp vårt samhälle på ett rättvist och ärligt sätt, säger Dave Rodgers.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista