Stefan Löfven håller tal
Stefan Löfven (S) under sommartalet i Norrtälje. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Stefan Löfven lovar fasta jobb i välfärden

1:39 min

De svenska partiledarna fortsätter sina sommartal. När Socialdemokraternas partiledare Stefan Löfven höll tal i Norrtälje i dag lovade han att 90 procent av de anställda i landets kommuner ska vara tillsvidareanställda.

S lovar fast jobb åt alla som avslutar vård- och omsorgsprogrammet på gymnasiet.

Stefan Löfven och äldreminister Lena Hallengren (S) presenterade under söndagen en rad satsningar partiet vill göra om man får väljarnas förtroende i valet.

Sammanlagt vill man satsa 65 miljarder på välfärden och höjer därmed de tidigare satsade 35 miljarderna med 30 miljarder till. Den satsningen har dock presenterats tidigare. Några nya pengar lovades inte på söndagen.

– Vi går till val på att satsa 20 permanenta välfärdsmiljarder. Vi vill också satsa 10 miljarder på skola, omsorg och socialt eftersatta kommuner, sade Stefan Löfven vid en presskonferens som hölls innan sommartalet, på Ängsgårdens äldreboende i Norrtälje.

Socialdemokraterna vill att minst 90 procent av de anställda inom landets kommuner ska vara tillsvidareanställda. Ett annat förslag är att alla som tar studenten från gymnasieprogrammen Barn och fritid eller Omvårdnadsprogrammet ska garanteras tillsvidareanställning efter avslutad utbildning.

– Vi vill avskaffa allmän visstid. Det har lett till att arbetsgivare använder sig av tillfälliga anställningar utan skäl, säger Stefan Löfven.

I sitt sommartal i ett ösregnande Norrtälje upprepade Stefan Löfven sitt mantra att årets val är en folkomröstning om välfärden.

– Och min linje är denna: Jag vägrar att sänka skatten för några rika få, jag vill bygga ett starkare samhälle, och ett tryggare Sverige, för oss alla, sade Löfven.

Han upprepade också att Socialdemokraterna är den enda garanten för en regering där Sverigedemokraterna inte får makt.

– Jag kommer aldrig att göra mig beroende av SD. Jag kommer aldrig ge makt åt de som vill splittra landet.

– Det är inte bara för deras nazistiska och rasistiska historia långt in på 90-talet, som de nu gör allt för att bagatellisera. Det är för att deras gärning, från grundandet och framåt, går exakt emot min.

– När jag gör allt för att bekämpa segregationen, gör de allt för att utlandsfödda ska förstå att de aldrig kan bli svenska. När jag sliter för att mota tillbaka de nynazistiska rörelserna, så sprider SD deras världsbild och konspirationer. Hur skulle jag någonsin kunna samarbeta med en sådan rörelse, sade Stefan Löfven.

Han ifrågasatte dock om Moderaterna har samma inställning.

– De har öppnat för att ge dem tunga poster som ordföranden i riksdagens utskott, och meddelat att de tänker söka regeringsmakten, oavsett hur få röster de får i valet. Frågan är väl inte om, utan när, samtalen kommer att börja.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".