Två personer med paraply i regnet.
Foto: Johan Nilsson/TT

Lågtryck lugnar brandläget i landet

2:34 min

I dag drar ett lågtryck fram över Götaland och Svealand vilket förbättrar brandsituationen i landet. Samtidigt lämnar de sista europeiska släckningshelikoptrarna Sverige.

– Brandrisken minskar, men vi vill fortfarande försäkra oss om att vi snabbt kan släcka en brand om situationen uppstår, säger Anneli Söder som är talesperson på Myndigheten för samhällskydd och beredskap (MSB).

Av de fem tyska brandsläckningshelikoptrar och den litauiska som Sverige fått låna, åker nu samtliga tillbaka utom tre av de tyska helikoptrarna. Dessa lämnar Sverige på torsdag i nästa vecka. Men MSB fortsätter att ha en kontakt med EU:s civila mekanism som organiserar tillgången på brandsläckningsresurser mellan EU:s länder.

Det lågtryck som nu drar fram över norra Östersjön och gett regn över framför allt Svealand, kommer under kvällen att dra österut. Ett nytt regn kommer i kväll att dra fram över södra Götaland vilket är gynnsamt för brandläget. 
 
– Vi är inne i ett annat läge än vi har varit under juli. Det blir svalare, temperaturen kommer att ligga runt 20 grader och vi väntar inga högsommartemperaturer, säger Jon Jörpeland metrolog på SMHI.

Både det regn som redan kommit och kommande regn under nästa vecka gör att brandrisken går ner, även om den långvariga torkan har gjort att regnet snabbt torkar bort och gör marken antändlig igen. Lågtrycket kan även innebära risk för nya bränder eftersom det kan medföra risk för åska och blixtar.

Att brandsituationen trots detta är lugnare märks hos länsstyrelserna som under den senaste tiden lättat på sina eldningsförbud. Under söndagen var det bara fyra av de 21 länsstyrelserna som fortfarande hade totalt eldningsförbud. Dessa är Skåne, Blekinge, Västra Götaland och Östergötland.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".