Stefan Löfven (S) och Ekots politiske kommentator Fredrik Furtenbach.
Foto: Fredrik Sandberg/TT, Pablo Dalence/SR

Fredrik Furtenbach: S vill svänga debatten till att handla om välfärd

2:20 min

I sitt sommartal i dag presenterade Stefan Löfven en rad satsningar som Socialdemokraterna vill göra om man får väljarnas förtroende i valet. Det handlade bland annat om fler fasta jobb inom vården. Ekots inrikespolitiska kommentator Fredrik Furtenbach kommenterar satsningarna.

Varför gjorde Stefan Löfven detta utspel om vård och välfärd?

– Dels finns det ett mycket stort personalbehov inom offentlig sektor, som väntas bli större under den kommande mandatperioden, dels passar det väldigt bra in i Socialdemokraternas valstrategi, de vill svänga debatten till att handla om välfärd, säger Fredrik Furtenbach.

– Det här är också en sak som man kan ställa mot moderata skattesänkningar, vilket Löfven gjorde. Det är ett gammalt krav från Kommunal, så det är lätt att få med sig hela rörelsen på det. Dessutom toppar ofta vården listorna över vad väljarna tycker är viktigast, och i samma mätningar brukar Socialdemokraterna stå sig bra i sin trovärdighet när det gäller vården.

Vilka hinder finns det för att uppfylla vallöften om fler anställda inom vård och omsorg?

– För det första är behovet av personal, enligt Sveriges kommuner och landsting och Konjunkturinstitutet, så stort att Socialdemokraternas löften inte räcker – och kanske inte Moderaternas heller.

– Det andra är att man inte styr helt själv om man når målet eller inte. Till exempel finns ju anställningsformen allmän visstidsanställning, som gör att det är lätt att anställa under kortare perioder. Den har Socialdemokraterna ingen riksdagsmajoritet för att avskaffa.

Handlar det om några nya förslag eller pengar?

– Löftet till personalen inom vården och förskolan om fasta jobb är nytt, men inte pengarna. Dagsnoteringen är att S lovar 20 miljarder till kommunerna nästa mandatperiod och Moderaterna ligger på samma nivå. Sen har jag svårt att se att S kommer att nöja sig med det, de kommer nog att höja sitt bud.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista