Räddningsbåt nekas lägga till i Italien

1:40 min

Än en gång nekas räddningsbåten Aquarius lägga till i Italien och på Malta. Precis som i juni har båten räddat migranter på flykt över Medelhavet och har nu ingen hamn att ta dem till.

Det var i fredags som Aquarius räddade sammanlagt 141 migranter utanför Libyens kust. Besked från Italien och Malta kom direkt - båten är inte välkommen till deras hamnar. Nu riktas i stället blickarna mot Spanien.

I juni när Aquarius plockat upp över 600 migranter på Medelhavet och fått nej från Italien och Malta var det just Spanien som till slut välkomnade migranterna till Valencia. Nu när samma situation uppstår igen ställs Spaniens premiärminister Sanchez inför ett vägval, och tidningen El Mundo frågar sig idag om han kommer att fortsätta i den solidariska andan eller om han kommer att frångå sin humanitära linje och neka migranterna hjälp.

Källor uppger till tidningen att regeringen anser att frågan måste hanteras inom EU och att man också undrar vad ett land som Frankrike som ju också vetter mot Medelhavet har att säga i frågan.

Aquarius drivs av den tysk-franska välgörenhetsorganisationen SOS Mediterranee ihop med Läkare utan gränser. De uppger att läget för migranterna ombord är stabilt men att de är svaga och undernärda. De uppger också att fem olika fartyg nekat migranterna hjälp innan Aquarius till slut räddat dem.

Det verkar som att själva principen om att hjälpa människor i sjönöd nu står på spel skriver de i ett pressmeddelande, fartyg kanske inte svarar på nödrop när de står inför risken att nekas en hamn.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista