Rot-avdragen borde permanentas anser arbetsgivare och fack.

Krav på permanent rot-avdrag

Avdraget för reparation–ombyggnad–tillbyggnad, eller rot-avdraget, har fungerat så bra att det borde bli permanent. Dessutom borde avdraget höjas, menar facket och arbetsgivarna i byggbranschen ett gemensamt utspel.

– De främsta argumenten är att man gör svarta jobb till vita jobb, samtidigt som staten får ökade intäkter och tjänar på förslaget. Ett tredje argument är att man ökar boendestandarden i Sverige så att kunderna får ett bättre boende, säger Arne Jacobsson är vd för Målaremästarna.

– Sedan ger det givetvis effekt på sysselsättningen i branschen också. Vi ser egentligen bara positiva effekter.

Svarta jobb blir vita
Vid tre tidigare tillfällen har rot-avdraget gällt tillfälligt; 1993-94, 1996-1998 och 2004. Utfallet är positivt både för statskassan och för byggbranschen och för medborgarna som utnyttjar det.

Svartjobben som är legio i byggbranschen försvinner inte helt, men halvt. Det vill säga ungefär hälften av de svarta tjänsterna i byggsektorn blir vita vid en skattereduktion på 30 procent, eller upp till 10 500 kronor.

Staten kan helt enkelt reglera villkoren för den svarta marknaden genom skatteavdrag. Och ju större avdrag desto större effekt.

Dessutom påverkas också troligen de så kallade gör-det-själv-jobben, som antas minska om man kan få en hantverkare att göra jobbet.

Skatteutskottet uppvaktas
Inför permanent rot-avdrag och höj det till 50 procent, säger nu både fack och arbetsgivare, och bollar vidare till politikerna. Idag uppvaktas skatteutskottet i riksdagen.

– Vi hoppas att politikerna ska se de här beräkningarna, att det här är bra förslag och itne bara en utgift och att det bli intäkter i andra änden. Problemet när finansdepartementet tittar på det här är att de bara ser kostanden, de ser inte intäkterna som kommer i andra änden.

I det här fallet verkar arbetsgivare och fackförening vara ganska eniga?

– Ja vi är helt överens, vi är sju arbetsgivarorganisationer och tre fackföreningar som är helt överens och som driver detta politiskt mot de olika partierna.

Om det här skulle bli permanentat, skulle inte själva idén med rot-avdragen försvinna då?

– Nej det tror jag inte utan då får vi ju bukt med den stora svarta sektorn, och det är vad vi är ute efter.

Var går gränsen för när svarta jobb blir vita?

– Svårt att säga, men vi skulle helst vilja ha en 50-procentig avdrag och även öka den maximala avdragsgränsen har varit 10 500 nu att man ökar den så att den även gäller större jobb. Med 50 procent så skulle vi nog nå de flesta som anlitar svart arbetskraft, säger Arne Jacobsson.

Tommy Fredriksson
tommy.fredriksson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".