Vilt orsakar mer skador på skogen än bränder

1:09 min

Skogsstyrelsens inventering i Norrland visar att viltskador på tall är stora och ökar. I en del områden är skadorna större än någonsin.

Sammantaget med tidigare mätningar som gjorts i Svealand och Götaland, visar att det finns stora skador över hela landet, enligt Christer Kalén, som är viltspecialist på Skogsstyrelsen.


– Om man jämför med alla de bränder som har drabbat många markägare i år så är det arealmässigt en mycket mindre del än den stora areal som drabbas av älgskador varje år.

Inventeringen av viltskador på tall i Norrland visar på rekordstora skador i vissa områden. I ett område i Jämtland hade varannan tall skadats senaste året.

Tidigare i somras presenterade Skogsstyrelsen rapporter för resten av Sverige. Ungefär hälften av Sveriges nästan 150 älgförvaltningsområden har gåtts igenom.

Bara två av dessa områden i hela Sverige har skador, som Skogsstyrelsen anser är godtagbara, säger Christer Kalén.

– Skogsstyrelsen är väldigt bekymrad över att det ser ut så här i skogen. Det genererar stora kostnader för markägarna. Det blir svårt att bedriva skogsbruk när man har en skadesituation som är alldeles för hög år efter år.

Exakta kostnader för viltskadorna finns inte. Men uppskattningsvis handlar det om flera hundra miljoner kronor varje år som skogsägarna förlorar.

Att viltskadorna är så stora i år beror bland annat på den snörika vintern. Men enligt Christer Kalén på Skogsstyrelsen finns det också för många hjortdjur i förhållande till hur mycket foder det finns. Och nu vill han se att avskjutningen av framför allt älg ökar.

– I vissa områden kan man säkert behöva sänka älgstammen med 20 procent. Man får börja där helt enkelt och se vad det ger för effekter, säger Christer Kalén, viltspecialist på Skogsstyrelsen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista