Stefan Löfven frågas ut av Ekot
Stefan Löfven frågas ut av Ekot Foto: Erik Hedenvid/Sveriges Radio

Löfven: Vad fan håller ni på med?

3:51 min

Statsminister Stefan Löfven kommenterade bilbränderna och regeringsbildning efter valet om en månad i Ekots partiledarutfrågning.

I Ekots partiledarutfrågning med socialdemokraternas partiordförande Stefan Löfven i morse var han vag på frågan om regeringsbildning efter valet.

– Vi ska inte börja laborera med olika regeringskonstellationer innan valet är klart. Det är viktigt att visa väljarna respekt, det är dem som ger oss ett valresultat. Men principen är viktig: Vi ska många om Sverige. Den politiska inriktningen som ser till att människor kommer i arbete, att välfärden fungerar, och ett jämlikt och jämställt samhälle i den typen av situation. Och jag kommer inte medverka till att någon blir beroende av Sverigedemokraterna, sa Stefan Löfven.

På frågan vilka andra partier han kan tänka sig i hans regeringsalternativ svarade han:

– Jag är öppen för att hitta samarbeten.

Stefan Löfven var mycket kritisk mot nattens bilbränder, i framförallt Västsverige. 

– Vad fan håller ni på med?, sa Löfven och riktade sig direkt till de personer som misstänks ligga bakom bilbränderna.

– Det ser ut som väldigt koordinerat, som en militär operation nästan, säger han, och tillägger att utredningen får visa om de handlar om skadegörelse, om det är organiserad brottslighet eller något annat, sa Löfven.

Men det här har varit ett återkommande problem under din tid som statsminister. Vilket är ditt ansvar?
– Det finns inget samhälle som kan säga att vi kommer aldrig ha någon typ av brottslighet överhuvudtaget. Det vi har gjort är att tillfört polisen mer resurser än vad de själva krävde, säger Löfven.

Stefan Löfven fick också frågor om lagen om att ensamkommande unga ska få stanna i Sverige för att gå klart gymnasiet och som domstolar underkänt och han erkänner att arbetet gick fort.

– Lagen tillkom rätt hastigt och vi var tvungna att göra någonting för de ensamkommande unga som fått vänta så länge, sa Löfven och betonade att lagen är ett undantag.

På Twitter svarade Johan Forssell, Moderaternas migrationspolitiske talesperson: ”Nej Löfven, ni var inte ’tvungna’ att genomföra gymnasieamnestin för personer som redan fått nej på sina asylansökningar", skriver Forsell:

”Ni borde ha lyssnat på varningarna från Lagrådet, polisen och flera domstolar. Ta ditt ansvar som statsminister och sluta skyll ifrån dig!”, skriver han på Twitter.

Vad gäller den stora flyktingströmmen hösten 2015 så skyllde Löfven det dåvarande svenska regelverket på den tidigare borgerliga regeringen.

Han kommenterade även den heta frågan om flygskatt, som han inte vill förändra.

– Människor vill flyga. Vi säger så här: flygen ska betala för utsläppen. Det är rimligt. Sen måste vi se till att få in andra mer miljövänliga flygbränslen, säger Löfven om frågan om flygets framtid.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".