"Vill sänka skatten på eldriven kollektivtrafik"

0:51 min

Ny bilbonus och översyn av skatten på eldriven kollektivtrafik, föreslås gemensamt i dag av Alliansen.

Alliansens partiledare Ulf Kristersson (M), Annie Lööf (C), Jan Björklund (L) och Ebba Busch Thor (KD) presenterade på tisdagen gemensamma miljöpolitiska förslag.

Partiledarna gjorde detta under en pressträff vid Danmarksterminalen i Göteborg, på det eldrivna fartyget Stena Jutlandica, som drivs av Stena Line.

Vi måste sänka utsläppen från transportsidan, framförallt på vägsidan, inledde Annie Lööf.

– Vi vill möjliggöra för fossilfri tankning i hela landet. Vi vill bygga ut infrastrukturen med tankstationer för vätgas till bränsleceller, något som bara är i sin linda men som kommer ske allteftersom, säger C-ledaren.

Alliansen kommer även att gå till val på en, enligt Annie Lööf, förbättrad och utvecklad grön kraftfull bilbonus. Där man gynnar de som köper en klimatsmart bil.

– Vi ska också se över möjligheten att sänka skatten på eldriven kollektivtrafik. En översyn av skatten på all elektrifiera kollektivtrafik, säger Annie Lööf.

– Vi vill också göra en översyn vad det gäller tunga fordon samt på miljölastbilar.

Ulf Kristersson (M) presenterade förslag om satsningar på företags teknologikliv i grön riktning; förbättrade processer för att minska koldioxidutsläppen. 

– Vi vill göra massiva stöd för att uppmuntra till sådana teknikförändringar. Ett bra exempel är det som sker just nu hos LKAB, SSAB och Vattenfall. Hybridprojektet kallas det – att övergå till helt koldioxidfri stålproduktion på ett par decenniers sikt. Det är stora teknikkliv som skulle kunna förändra svensk produktion, säger Ulf Kristersson.

– Om vi misslyckas med detta kommer produktion ske i andra länder som är sämre ur miljösynpunkt, och sämre för svenska jobb.

Alliansen presenterade totalt 15 förslag. Utöver de ovan nämnda vill man bland annat även göra en riktad satsning på forskning och utveckling av biobränslen för flyget. Samt satsa på investeringsstöd för avancerad vattenreningsteknik, för att minska utsläppen av bland annat läkemedelsrester och mikroplaster.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista